• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
feride melike kandemir
kandemirmelike1907@gmail.com
Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi
05/09/2022

Kurubaklagil tüketiminizi arttıracak 5 sebep

  • Baklagillerin posa (lif) içeriği yüksektir. İçerdiği posa nedeni ile doygunluk hissini destekler ve diyetin enerji yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca içeriğindeki lif ise glisemik yanıtı olumlu yönde etkiler; ayrıca protein içeriği açısından da iyi bir kaynaktır.
  • Kurubaklagiller folat, tiamin (B1) ve riboflavin (B2) gibi B grubu vitaminleri yönünden zengindir.
  • Kurubaklagiller çinko, demir, kalsiyum, selenyum, fosfor, bakır, potasyum, magnezyum ve krom yönünden zengindir.
  • Bir porsiyon kurubaklagil (haşlanmış yaklaşık 150 g) yaklaşık 5-10 g posa ve 15 g protein, önemli miktarda B grubu vitaminleri, folat, çinko, demir, kalsiyum, potasyum ve magnezyum sağlar. Baklagillerin doymuş yağ ve toplam yağ içeriği ise düşüktür.
  • Kurubaklagiller et ve et ürünlerine göre daha ekonomik olup,tahıllardan sonra en çok tüketilen besinler arasında yer alıyor.
Sıklıkla tüketilen kurubaklagiller; kurufasulye, nohut, barbunya, mercimek, bakla ve bezelyedir. Bu besinlerin vücudumuz için faydalarına birlikte göz atalım:
Kuru fasulye ve Barbunya:Kuru fasulye ve barbunya antioksidanlar yönünden oldukça zengindir. Amerika Birleşik Devletleri’nde, yiyeceklerin antioksidan kapasiteleri göz önüne alarak yapılan sıralamaya göre fasulye ve barbunyanın en yüksek antioksidan kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor. Birçok fasulye türünde kalp sağlığı açısından ciddi yararları olan folik asit, aynı zamanda magnezyum, demir, çinko, potasyum ve özellikle barbunyada önemli bir mineral olan molibden bulunuyor.
Nohut: Nohut en eski mahsullerden ve dünyadaki en popüler bakliyatlardan birisidir. Nohut lezzetli olmasının yanında besleyici değeri yüksek de bir besindir. Nohutun kalsiyum, magnezyum, folat ve potasyum içeriği yüksektir. Hatta içinde güçlü bir antioksidan olan selenyum mevcuttur.
Mercimek: Kırmızı ve yeşil mercimek mutfakların vazgeçilmez baklagilleridirler. Mercimek önemli miktarda bitkisel protein içermektedir ve aynı zamanda iyi bir folat kaynağıdır. Demir başta olmak üzere kalsiyum, manganez, bakır, çinko ve fosfor mineralleri açısından da zengindir.
Kurubaklagiller ve tüketim önerileri
Kurubaklagillerin tahıllarla birlikte tüketilmesi hem diyetin protein kalitesinin yükseltilmesinde hem de diyette enerji gereksinmesinin karşılanmasında önem taşıyor. Baklagillerin içerdikleri protein miktarı yumurta proteinine oranla %40-60 kadardır. Tahıl ürünleri ve sebze yemeklerinin içine mercimek, nohut gibi kuru baklagillerin katılması ile bu oran %70’e ulaşır. Tahıllarda lizin ve kurubaklagillerde ise kükürtlü amino asitler sınırlıdır ve birlikte aynı öğünde tüketilmeleri ile protein kalitesi artar. Örneğin: nohut ile bulguru, kuru fasulye ile pirinç pilavının birlikte tüketmek.
Türk mutfak kültürünün zengin içeriği incelendiğimizde, kurubaklagillerin tatlıdan tuzluya farklı şekillerde kullanılabildiği görüyoruz. Nohut, leblebi olarak kuru yemişlerle beraber yenebilir. Mercimek, nohut, fasulye ve diğer kurubaklagiller etli ya da etsiz yemekler ile zeytinyağlı pilakilerde kullanılabilir. Ayrıca, nohut ve mercimek, bulgur ve pirinç pilavı ile birlikte pişirilebilir. Kurubaklagiller fasulye piyazı gibi salataların, fava ya da humus gibi mezelerin önemli bir içeriği olarak da kullanılıyor. Böreklerin iç malzemeleri yine mercimek ya da diğer kurubaklagillerle zenginleştirilebilir. Tüm bu tarifelerin ötesinde, kurubaklagillerin tatlılarda kullanımına bir örnek olan aşure tüketiliyor. Kurubaklagillerin demir ve kalsiyum içerikleri zengin olmasına karşın, kurubaklagillerdeki bu minerallerin biyoyararlılığı düşüktür. Ancak, kurubaklagiller C vitamininden zengin kaynaklar olan sebze-meyvelerle tüketildiğinde yapısındaki demir ve kalsiyumun biyoyararlılığı artabilir. Bu doğrultuda, yeterli ve dengeli bir diyetin önemli bir bileşeni olarak tüketilen kurubaklagiller doğurganlık çağındaki kadınlar, bebekler, çocuklar ve yaşlılar için demir eksikliği anemisinin önlenmesine katkı sunabilir.



3193 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MEVSİM GEÇİŞİ - 19/10/2021
MEVSİM GEÇİŞİ
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ? - 18/10/2021
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ?
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ - 06/10/2021
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ
İNSÜLİN DİRENCİ - 07/09/2021
İNSÜLİN DİRENCİ
Mutluluk Hormonu (Serotonin) - 01/09/2021
Mutluluk Hormonu (Serotonin)
KİLO KORUMA - 30/08/2021
KİLO KORUMA
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: - 19/08/2021
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER:
METABOLİZMA NEDİR? - 19/08/2021
METABOLİZMA NEDİR?
MADEN SUYU NEDİR? NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? - 30/07/2021
MADEN SUYU NEDİR? NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
 Devamı
Saat
Site Haritası