• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
feride melike kandemir
kandemirmelike1907@gmail.com
GLUTENSİZ BESLENMEK SAĞLIKLI MI?
26/01/2021

Son yıllarda glutensiz diyetler oldukça popülerleşti. Çölyak hastası iseniz veya gluten intoleransınız var ise evet glutensiz beslenmek sizin için uygundur. Ancak son zamanlarda; herhangi bir sağlık sorununuz yokken sadece zayıflamak için gluteni hayatınızdan çıkarmak tercih haline dönüşmeye başladı. Peki çölyak hastası değilseniz, glutensiz beslenmek gerekli ve sağlıklı mıdır?
Gluten, başta buğday olmak üzere arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan bir proteindir. Günümüzde farklı hastalıklarla ilişkisi nedeniyle oldukça sık konuşulan bir besin maddesi haline gelmiştir. Gluten ile ilişkili hastalık dendiğinde ilk önce aklımıza gelen ve oldukça yaygın olarak tanınan çölyak hastalığıdır. Bu hastalığın tedavisini ise glutensiz diyet oluşturmaktadır.
Glutensiz diyette işlenmiş gıdalar, buğday, arpa, çavdar, makarna, yulaf ezmesi, mısır gevreği, hazır çorbalar ve hazır gıdalar, hamur işleri, bisküviler, cips, pizza, pasta, kek ve bira gibi mayalı alkollü içecekler tüketilmemelidir. Tüm çölyaklı hastaların glutensiz diyete tam olarak uyması ve yaşam boyu sürdürmesi gerekmektedir. Ancak, kilo kaybı için glutensiz diyet gerekli ve sağlıklı değildir.
Peki glutensiz diyet neden kilo verdirir ?
Gluten içeren buğday, arpa, çavdar ve nişastalı birçok gıdayı beslenmenizden çıkarmak çok ciddi bir kalori kısıtlaması sağlar. Dolayısıyla düşük kalorili beslendiğiniz için kilo kaybı gerçekleşir. Yani hayatınızdan gluteni çıkardığınız veya glutensiz beslendiğiniz için değil, sağlıksız besinlerin yerine daha iyi alternatifler tükettiğiniz için zayıflarsınız. 
Glutensiz beslenme neden sağlıksız?
Glutensiz beslenmek lif alımını azalttığı için bağırsak mikrobiyotanızın bozulmasına yol açabilir.
Glutensiz diyette yararlı karbonhidrat tüketimi azaldığı için yağdan gelen enerji artmaktadır. Bu da zaman içerisinde kilo almaya, insülin direncine hatta metabolik sendroma bile yol açabilmektedir. Ayrıca glutensiz diyet pek çok vitamin ve mineral eksikliğine yol açabilir. Bu eksiklikler demir, folat, selenyum, magnezyum, çinko, B grubu vitaminleridir.Glutensiz gıda ile beslenmek popülerleştikçe, glutensiz gıda üretimi de artmıştır. Neredeyse her süpermarkette glutensiz gıda reyonunu görmeye başladık. Ancak bu alternatif gıdaların üretiminde, üreticiler gluteni üründen çıkarırken kıvamı tutturmak amacıyla içerisindeki şeker ve yağ miktarını arttırmaktadır. Yani aynı ürünün glutensiz hali çoğu zaman daha kalorili olabilmektedir. Bu nedenle glutensiz beslenirken doğal gıdalar tercih edilmelidir. Glutensiz gıdalara örnek verecek olursak bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
Karabuğday, mısır, pirinç, amarant, kinoa gibi tahıllar
Patates, kestane ve soya fasülyesi
Nohut, mercimek, kuru fasülye gibi bakliyatlar
Zeytin, zeytinyağı, hindistancevizi yağı, tereyağı, avokado gibi yağ kaynakları
Tüm meyve ve sebzeler
Fındık, badem, ceviz gibi işlenmemiş çiğ kuruyemişler
Yumurta, tavuk, balık, et gibi protein kaynakları
Süt, yoğurt, ayran, peynir gibi süt ürünleri
Sonuç olarak gluten intoleransı veya çölyak hastasıysanız glutensiz beslenmek çok önemli hatta yaşam kurtarıcı diyebiliriz. Ancak, herhangi bir sağlık sorununuz yoksa glutensiz beslenmek gerekli değildir, uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilir. Önemli olan dengeli ve sağlıklı bir beslenme programını hayat tarzı haline getirebilmektir.



630 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi - 05/09/2022
Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi
MEVSİM GEÇİŞİ - 19/10/2021
MEVSİM GEÇİŞİ
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ? - 18/10/2021
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ?
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ - 06/10/2021
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ
İNSÜLİN DİRENCİ - 07/09/2021
İNSÜLİN DİRENCİ
Mutluluk Hormonu (Serotonin) - 01/09/2021
Mutluluk Hormonu (Serotonin)
KİLO KORUMA - 30/08/2021
KİLO KORUMA
METABOLİZMA NEDİR? - 19/08/2021
METABOLİZMA NEDİR?
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: - 19/08/2021
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER:
 Devamı
Saat
Site Haritası