• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
feride melike kandemir
kandemirmelike1907@gmail.com
Uyku- Obezite ve Beslenme İlişkisi
29/12/2020

Artık hepimizin de bildiği üzere dünyada ve ülkemizde obezite bir sağlık sorunu haline gelmiş durumda. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010 verilerine baktığımızda Türkiye'de toplam obezite sıklığı %30,3 olarak kaydedilmiştir. Obeziteye karşı mücadelede yaşam tarzı değişikliğine örnek olarak düzenli fiziksel aktivite yapılması,gün içerisinde televizyon ve bilgisayara ayrılan sürenin kısaltılması, günlük uyku süresinin yeterli hale getirilmesini sıralayabiliriz. Uyku, nöroendokrin fonksiyonların ve glukoz metabolizmasının önemli bir düzenleyicisidir. Karanlıkta salgılanıp gündüzleri salgılanmayan melatonin hormonu akşam 21.00'den sonra salgılanmaya başlayıp, 23.00-04.00 arası en yüksek seviyelerine ulaşır. Bu saatlerde uyanık olmak, gece besin tüketimimizin artmasını tetiklemektedir. Gece geç saatlerde uyuduğunuzda veya uyku düzeni bozulduğunda vücuttaki stres durumuna bağlı olarak kortizol salgılanmasıyla birlikte vücutta yağ depolanması da artar. Yine geç saatlerde uyumaya bağlı olarak açlık hormonu olan ghrelinin salgılanması tetiklenirken, tokluk hormonu olan leptinin salgılanması azalacaktır.Yani uyku süresinin azalması; bozulmuş glukoz toleransı, azalmış insülin duyarlılığı, artan kortizol konsantrasyonu, artmış ghrelin, azalmış leptin hormonlarını ve artmış iştah, açlık, kilo alımı ve obezite durumlarını tetiklemektedir. Uyku-iştah metabolizması ve uyku süresinin obezite riski üzerine etkilerini araştırmış bilimsel çalışmalar mevcuttur. Bütün bu çalışmalar bize sağlıklı olmamız ve ideal kilomuz için, uyku saatimizin 23.00'dan daha da geç saate kalmaması ve 6-8 saat uyku süresinin ideal olduğunun bilgisini vermektedir. 
Uyku&Beslenme
Doğru zamanda doğru uyku süresini planladıktan sonra, dikkat çekilmesi gereken bir diğer konu ise, uyku verimi için beslenmemizde nelere dikkat etmememiz gerektiği:
·         Gün içerisinde ve özellikle akşam yemeğinde çok yağlı, kızartma, kavurma şeklinde pişirilmiş besinler yerine daha hafif salata, zeytinyağlı sebze yemeklerini tercih edin.
·         Yatmadan en az 2 saat önce besin alımını sonlandırın.
·         Uykuya dalmakta problem yaşayan bireyler gece ara öğününde; muz, yoğurt, ılık süt,kefir, keten tohumu yulaf ezmesi,ceviz, badem,papatya çayı gibi seçeneklere şans verebilir.
·         Uyku düzeni ve kafeinle ilişkili olarak yapılan bir çalışmada, kahve tüketimini öğleden sonra 2'den itibaren kesmenin uyku düzeninin korunmasında önemli olduğu sonucuna varılmış. Buna bağlı olarak kafein içeren besin ve içeceklerin hem miktarını abartmamalı hem de öğle saatlerinden önce tüketmeye dikkat edebiliriz yorumu yapabiliriz. 
 



337 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi - 05/09/2022
Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi
MEVSİM GEÇİŞİ - 19/10/2021
MEVSİM GEÇİŞİ
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ? - 18/10/2021
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ?
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ - 06/10/2021
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ
İNSÜLİN DİRENCİ - 07/09/2021
İNSÜLİN DİRENCİ
Mutluluk Hormonu (Serotonin) - 01/09/2021
Mutluluk Hormonu (Serotonin)
KİLO KORUMA - 30/08/2021
KİLO KORUMA
METABOLİZMA NEDİR? - 19/08/2021
METABOLİZMA NEDİR?
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: - 19/08/2021
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER:
 Devamı
Saat
Site Haritası