• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.164234.3011
Euro37.473537.6237
feride melike kandemir
kandemirmelike1907@gmail.com
SAHURDA BESLENME
13/04/2021

Sahur öğünü ramazan boyunca tokluk metabolizmasında etkili olan en önemli öğündür. Günlük kalorinin ve besin ögeleri ihtiyacının tamamlanabilmesi için sahur öğünü atlanmadan yapılmalıdır. Bu öğünün yapılması hem açlık hem de susuzluk hissinin daha geç oluşmasında etkili rol oynar.
Fakat sahur vaktinde yapılan en önemli hata sahura kalkmamaktır. Sahura kalkmadığınız zaman zaten uzun olan açlık süreniz iyice uzayacak, vücudunuz iyice zorlanacaktır. Bu yüzden ilk ana kural sahura kalkmak ve öğünü tam yapmak olmalıdır.
Sahur yapıldıktan hemen sonra yatılması tüketilen besinlerin mideye rahatsızlık vermesine neden olabilir. Bu durumun önlenmesi için daha hafif besinler tercih edilmelidir. Aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı besinlerden ve kızartma yemeklerden uzak durulmalıdır.
Sahurda dikkat edilmesi gereken noktalar;
·         Sahuru protein ağırlıklı yaparak tok kalma sürenizi uzatmanız mümkündür. Bunu sağlamanın en kolay ve sağlıklı yolu; süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir, yumurta (omlet, haşlanmış veya sahanda) gibi kaliteli proteinleri tüketmektir.
·         Sahurda basit karbonhidratlardan kaçınmak çok önemlidir çünkü basit karbonhidratlar  kan şekerimizi hızlı yükseltip bir o kadar da hızla  azalttığı için gün içerisinde halsizlik ve yorgunluk hissetmenize neden olur. Bu yüzden basit karbonhidratlar yerine  tokluk süresini uzatan, kompleks karbonhidratlar sınıfına giren tam tahıllar, tam tanelerden olan tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, yulaf gibi kahvaltıda rahatlıkla tüketebileceğiniz besinlere sahur beslenmesinde yer açın.
·         Hamur işlerinden; poğaça, börek, kek gibi yiyeceklerden uzak durun.
·         Tuz oranı yüksek olan gıdaların sahurda tüketilmesinden kaçının; çünkü sahurda tükettiğiniz tuzlu yiyecekler gün içinde ekstra susamanıza neden olur. Bu yüzden zeytin tüketimini ya bol suda yıkayarak 2-3 taneyi geçmeyecek şekilde tüketin ya da sahurda zeytin tüketmeyin.
·         Aynı zamanda reçel, hoşaf, bal, pekmez gibi şeker içeren besinler ile salamura, şarküteri ürünleri gibi tuzlanmış yiyecekleri mümkün olduğunca tüketmeyin.
·         Gün içerisinde çok susamamak için sahurda su tüketmek çok önemlidir.
·         Tok tutan ve bize iyi bir enerji kaynağı olan yağlı tohumları sahurunuza ekleyin. Ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar bize gün içerisinde ihtiyaç duyacağımız enerjiyi vermek için çok iyi bir kaynaktır.
 
 
Herkese hayırlı Ramazanlar…



847 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi - 05/09/2022
Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi
MEVSİM GEÇİŞİ - 19/10/2021
MEVSİM GEÇİŞİ
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ? - 18/10/2021
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ?
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ - 06/10/2021
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ
İNSÜLİN DİRENCİ - 07/09/2021
İNSÜLİN DİRENCİ
Mutluluk Hormonu (Serotonin) - 01/09/2021
Mutluluk Hormonu (Serotonin)
KİLO KORUMA - 30/08/2021
KİLO KORUMA
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: - 19/08/2021
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER:
METABOLİZMA NEDİR? - 19/08/2021
METABOLİZMA NEDİR?
 Devamı
Saat
Site Haritası