• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.164234.3011
Euro37.473537.6237
feride melike kandemir
kandemirmelike1907@gmail.com
SU: ELZEM BİR BESİN ÖGESİ Mİ ?
01/12/2020

İçecek tüketiminin popülaritesinin arttığı günümüzde insan vücudu için büyük önem taşıyan su, atlanmaması gereken bir konudur. Vücudumuzun neredeyse yarısını oluşturan su, yaşamımız için elzem bir maddedir.İnsan vücudu bazı besin öğelerinin eksikliğinde haftalarca hatta yıllarca yaşarken susuz ancak birkaç gün yaşamını idame ettirebilmektedir. Vücut su içeriğinde % 3-5 kadar küçük bir değişme halsizlik artışı, konsantrasyon bozukluğu,  kas gücü kaybı, başağrısı, baş dönmesi, görme bozukluğuna neden olmaktadır.
Sağlıklı bir yaşam için  idrar, feçes, solunum yolu ve ter ile kaybedilen suyun tekrar yerine konması gerekmektedir. Yetişkin bireylerde vücut suyunun % 4-6 ‘sı atılmakta ve günlük alınan su ile yer değiştirerek yenilenmektedir.
Vücutta suyun alınma ve atılma mekanizmaları böbrekler, akciğerler, deri ve hormonlar ile kontrol edilmektedir. 150 ml su değişimine  hassas olarak çalışan bu sistem vücut iç dengesinin korunmasında önemli göreve sahiptir.Vücut suyundaki azalma veya ödem şeklindeki aşırı artış ya da suya bulaşmış toksik maddeler öncelikle bu sistemi sonra da bütün vücudu hayati tehlikeye sokabilmektedir. Suyun bolca ancak temiz ve  kontrol atında tüketilmesi gerekmektedir.
Vücut su içeriği bireysel farklılıklar gösterirken yaş ilerledikçe azalmaktadır. Yeni doğan bir bebeğin vücudunun su oranı % 74 iken, yaşlılıkta % 45-50 civarına düşmektedir. Her ne kadar su miktarı azalsa da görev ve işleyişinin önemi aynı kalmaktadır. Çünkü su; vücutta kimyasal tepkimeler için bir çözücü, eklem gibi bölgelerde kayganlığı verici, vücut ısı dengesini sağlayıcı olarak hayati fonksiyonları olan bir besin öğesidir.
                                   SU İÇMEK İÇİN 10 İPUCU
1. Güne 1 bardak su içerek başlayın. Uyandıktan sonra içilen 1 bardak su iç organlarının ve sindirim sisteminin çalışmaya başlamasına yardımcıdır.
2. Sularını mevsim meyveleriyle renklendirebilirsiniz. İçtiğiniz suyu C vitamini yüksek mevsim meyveleri ile zenginleştirebilirsiniz. Örneğin 1-2 dilim portakal, limon, kivi ilavesiyle içtiğiniz suyu C vitamininden zenginleştirirken daha seveceğiniz bir içecek haline getirebilirsiniz.
3. Suyu hangi sıcaklıkta seviyorsunuz? Kendinize bu soruyu sorun ve suyu hangi sıcaklıkta seviyorsanız o şekilde tüketin. Sevmediğiniz halde sıcak su ya da soğuk su tüketmek için kendinizi zorlamayın!
4. Öğünlerinizden 15 dk önce 1 bardak su için. Sindirime yardımcı olacaktır.
5. Suyu nasıl bir bardakta tüketmeyi seviyorsunuz? Evdeki en sevdiğiniz kupada mı? Renkli bir bardak mı? İnce uzun mu, yoksa kısa geniş bir bardakta mı? Hangi bardağınızı seviyorsanız o bardağı su dolu bir şekilde evde, işte gözünüzün önünde bulundurun ki her ortamda size su içmek için göz kırpsın.
6. Duşa girmeden önce içeceğiniz 1 bardak su tansiyonunuzu dengelediğini unutmayın ve bunu alışkanlık haline getirin.
7. Su mataranızı çantanın vazgeçilmez bir parçası haline dönüştürün.
8. Yatmadan önce tüketeceğiniz 1 bardak su gece kalp krizi ve felç riskini azaltır. Gece yatmadan önce 1 büyük bardak su içmeyi unutmayın ve başucunuzda muhakkak bir bardak su bulundurun!
9. Kahve ya da çay tüketirken yanında mutlaka 1 bardak su içilmelidir. Böylece bu içeceklerin diüretik etkilerinden vücudunuzu korumuş olursunuz.
10. Evde ,iş yerinizde bilgisayarınızın başına, her gün baktığınız aynaya,.su içmenizi hatırlatacak ‘hadi şimdi su iç :)’ gibi küçük notlar yapıştırabilirsiniz.



934 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi - 05/09/2022
Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi
MEVSİM GEÇİŞİ - 19/10/2021
MEVSİM GEÇİŞİ
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ? - 18/10/2021
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ?
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ - 06/10/2021
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ
İNSÜLİN DİRENCİ - 07/09/2021
İNSÜLİN DİRENCİ
Mutluluk Hormonu (Serotonin) - 01/09/2021
Mutluluk Hormonu (Serotonin)
KİLO KORUMA - 30/08/2021
KİLO KORUMA
METABOLİZMA NEDİR? - 19/08/2021
METABOLİZMA NEDİR?
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: - 19/08/2021
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER:
 Devamı
Saat
Site Haritası