• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.164234.3011
Euro37.473537.6237
feride melike kandemir
kandemirmelike1907@gmail.com
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ ?
13/11/2020

           Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın en iyi yolu sağlıklı bir yaşam tarzıdır. Besin öğelerini organizmaya yeterli ve dengeli miktarda sunulması, kilo kontrolü, düzenli ve ağır olmayan bir egzersiz bu yaşam tarzının koşulları olmalıdır.
Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar da daha sık görülmeye başlıyor. Özellikle kış ayları, grip ve soğuk algınlığına en çok yakalandığımız dönemlerdir. Dünyanın en önemli sağlık sorunlarından sayılan enfeksiyon hastalıklarının yaşandığı bu dönemde vücut direnci azalır. Metabolizmamızı koruma altına alıp, daha da güçlendirmenin en etkili yollarından biri yeterli ve dengeli beslenmedir. Bu her yaş grubu için geçerlidir. Yeterli ve dengeli beslenme, gün içerisinde her besin grubundan yeterli miktarda almakla sağlanır. Böylece ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz.  
A,E ve C vitaminleri, selenyum, flavonoidler en güçlü antioksidan maddelerdir. Antioksidanlar, hücrelerdeki oksitlenmeyi önleyen maddeler olarak nitelendirilirler. Bunu vücuttaki bazı enzimleri artırıp, savunma mekanizmasını daha da güçlendirerek gerçekleştirmektedir. Bu sayede vücut direnci artmakta, böylelikle enfeksiyonlara yakalanma riski azalmakta, eğer hastalık oluşmuşsa daha kısa sürede atlatılmasını sağlamaktadır.
Meyveler ve sebzeler, vitaminler ve antioksidanlar açısından oldukça zengin besinlerdir. Yemeklerde veya öğün aralarında tüketilen bol miktardaki salata da bize ihtiyacımız olan vitaminleri sağlayacaktır. C vitamini kaybını önlemek için salatalar hazırlandıktan kısa bir süre sonra tüketilmelidir.  E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmakta, A vitamininin okside olmasını da engellemektedir. E vitaminin iyi kaynakları olan; koyu yeşil yapraklı sebzeler, fındık ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli tüketilmesi önemlidir.  Kış aylarında yeterli güneş ışınlarından faydalanamadığımız için, D vitamini yetersizliği görülebilir.  Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan D vitamini, güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde fazla bulunmaz, eksikliğinde doktor tavsiyesi ile takviye alınabilir. Besinsel olarak balık D vitamininin kaynağı olmasının dışında, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli omega 3, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle kış aylarında haftada 2-3 kez yenilmesi önerilmektedir.
Sağlıklı bir yaşam için ve vücudumuzun enfeksiyonlara karşı dirençli olabilmesi için bütün mevsimlerde yapılması gerektiği gibi geçiş dönemlerinde de her türlü doğal besinlerden (mevsim sebze ve meyveleri, taze et, süt, yumurta, evde mayalanmış yoğurt gibi) çeşitli ve yeterli miktarlarda tüketmeliyiz ve hayat kaynağımız olan su içmeyi ihmal etmemeliyiz. Su bütün besinleri ve atıkları vücutta kan ve lenf yoluyla taşıyan bir çözücüdür.Bol su içmek kanın bütün hücrelere yeterli miktarda oksijen taşımasını , vücuttan zararlı maddelerin atılmasını, özellikle kış aylarında hasta eden bakterilerin ve virüslerin etkisiz hale gelmesine yardımcı olur. Bu sebeple susamayı beklemeden günlük  yeterli miktarda su içmek bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir diğer etmende probiyotik besinlerdir. Probiyotikler barsak florası için faydalı etkilere sahip olan canlı bakteriler bileşimidir ve bağırsak sistemini destekleyerek hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel olurlar. İshal ve besin alerjilerinin önlenmesi ve iyileştirilmesinde önemli faydaları vardır. Sindirimi kolaylaştırırlar ve bağırsaklarda üretilen vitaminlerin sentezinde rol alırlar. Ev yapımı yoğurt,kefir,tarhana çorbası,turşu probiyotik kaynaklarıdır.

 



447 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi - 05/09/2022
Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi
MEVSİM GEÇİŞİ - 19/10/2021
MEVSİM GEÇİŞİ
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ? - 18/10/2021
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ?
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ - 06/10/2021
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ
İNSÜLİN DİRENCİ - 07/09/2021
İNSÜLİN DİRENCİ
Mutluluk Hormonu (Serotonin) - 01/09/2021
Mutluluk Hormonu (Serotonin)
KİLO KORUMA - 30/08/2021
KİLO KORUMA
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: - 19/08/2021
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER:
METABOLİZMA NEDİR? - 19/08/2021
METABOLİZMA NEDİR?
 Devamı
Saat
Site Haritası