• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
feride melike kandemir
kandemirmelike1907@gmail.com
Tatlı Kriziyle Başa Çıkma Yolları
22/12/2020

Eğer çok düşük kalorili diyetler yapıyorsak, dengeli ve düzenli beslenmiyorsak, doğru karbonhidratlardan yararlanmayıp kan şekeri dengesizliğine sebebiyet verecek örüntüde besleniyorsak tatlı krizi problemiyle karşılaşmamız maalesef ki olası. Zaten asıl problem, gün içindeki kan şekeri dengesizliğinden kaynaklanıyor. Peki bu noktada ne yapmalıyız, nasıl beslenmeliyiz derseniz aşağıdaki başlıkları tek tek incelemenizi tavsiye ederim. 

1. Çok düşük kalorili diyetler uygulamayın: Biz diyetisyenler ne kadar çok üstüne basa basa söylesek de, hala çözümü çok düşük kalorili, metabolizmayı alt üst eden şok diyetlerde arayanlarımız mevcut. Ama çözüm sağlıklı ve dengeli beslenmenin doğru şekilde uygulanıp, sürdürülebilir olmasından geçiyor. Bu konuda bir beslenme uzmanından yardım almaktan çekinmeyin.

2.Basit şekerlerden uzak durun: Tüketildiğinde kan şekerini hızlıca yükseltip hızlıca düşüren basit karbonhidratlar, tatlı krizine neden olan etkilerin başında geliyor. Bu nedenle kan şekerini uzun süre dengede tutup tok kalmanızı sağlıyacak kompleks karbonhidratlardan yararlanmanızda fayda var. Örneğin beyaz ekmek yerine tam buğday/tam tahıl gibi besin değeri olan ekmekleri tercih edebilir, sofranızda pirinç pilavı ya da makarna yerine bulgur pilavına şans verebilirsiniz. 

3.Ana öğünleri atlamayın ve yeteri kadar yiyin: Öncelikle kesin olarak güne kahvaltıyla başlamalısınız. Yapılan bilimsel çalışmalarla da artık biliyoruz ki; kahvaltı yapan bireylerde daha iyi bir kan şekeri dengesi sağlanıyor, abur cubur, tatlı tüketim isteği azalıyor. Karbonhidrat, protein ve yağ oranlarının doğru şekilde sağlandığı ana öğünler tatlı isteğimizi bastırmada büyük önem taşıyor.

4.Ara öğün yapın: Tabii ki de bu noktada ara öğünde hangi besinleri tercih ettiğiniz çok önemli. Karbonhidrat & protein, karbonhidrat& yağ kombinasyonlu ara öğünler daha iyi bir kan şekeri dengesi sağlayarak hem tatlı isteğinizi bastıracak hem de tok kalmanızı sağlayarak ana öğünlerde tabiri caizse 'saldırarak yeme'nizin önüne geçecektir. Örnek olarak meyve& kuruyemiş, tam buğday ekmeği& peynir, meyve& süt gibi alternatifler tercih edebilirsiniz. 

5.Posa alımınızı arttırın: Yine kan şekeri regülasyonunda posanın önemi yadsınamaz derecede büyük. Beslenme rutinizde yeşil salatalara, taze meyve ve sebzelere, kurubaklagillere yer vermeyi ihmal etmeyin.

6.Bol su için ve egzersiz yapın: Günlük 10 bardak suyun altında kalmamaya çalışın. Hatta seviyorsanız suyunuzu çubuk tarçın veya taze meyvelerle renklendirin! Tatlı isteğinizi baskılayacaktır :) 

Günün koşturmacası içinde mutlaka kendinize ayırdığınız en azından 20-30 dakikanız olsun ve günlük egzersizinizi yapın. Unutmayın ki en değerli şey kendimiziz ve bu noktada bedensel ve ruhsal sağlığımız çok önemli.



713 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi - 05/09/2022
Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi
MEVSİM GEÇİŞİ - 19/10/2021
MEVSİM GEÇİŞİ
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ? - 18/10/2021
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ?
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ - 06/10/2021
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ
İNSÜLİN DİRENCİ - 07/09/2021
İNSÜLİN DİRENCİ
Mutluluk Hormonu (Serotonin) - 01/09/2021
Mutluluk Hormonu (Serotonin)
KİLO KORUMA - 30/08/2021
KİLO KORUMA
METABOLİZMA NEDİR? - 19/08/2021
METABOLİZMA NEDİR?
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: - 19/08/2021
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER:
 Devamı
Saat
Site Haritası