• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
feride melike kandemir
kandemirmelike1907@gmail.com
DİYETTE SUYUN ÖNEMİ
06/10/2021

İnsan vücudunda yaşa ve cinsiyete bağlı %50 – 70 oranında su bulunur. Organların içerdikleri su oranlarına bakıldığında; akciğerlerimizin %86’sı, kanımızın ve böbreklerimizin %83’ü, kas ve kemiklerimizin %75’i ve kemiklerimizin %22’si sudan oluşmaktadır. Bu oranlardan da anlaşılacağı üzere hiçbir hücre susuz yaşayamaz, su vücutta enerji üretimi sağlayan elementlerden biridir.
Vücuttan % 1 oranında su kaybedilmesi durumunda; susama, ısı düzeninin bozulması, performans azalması görülür. Susuzluk; yeterince su içmeme, çok terleme, kusma ya da ishal sonucu oluşabilir. Vücuttan % 5-10 oranında su kaybı sonucu baş ağrısı, baş dönmeleri, titreme, yorgunluk, uyku hâli, mide bulantıları ve bayılma, %10 oranında su kaybı sonucunda, bilinç kaybı meydana gelir. % 20 oranında su kaybı neticesi; hücreler büzüşür, kurur, canlılığını yitirir, deri buruşur ve ağır dehidratasyon (susuzluk)  tablosu sonucu ölüm gelişebilir.
NEDEN SU İÇMELİYİZ?
Vücutta su dolaşımın gerçekleştirilmesi, kas yapımının uyarılması, sindirimin tamamlanması ve bilişsel kapasitenin düzenlenmesinde görevlidir. Özellikle dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu veya dikkat eksikliği varlığı susuzluk ile ilişkili bulunabilmektedir.
Diğer bir yandan kontrol edilemeyen atıştırma alışkanlığı ve doyma hissinin geç gelmesi durumunda kişinin su tüketimi sorgulanmalıdır. Su, yağ hücrelerinin yıkılması kolaylaştırmasının yanı sıra beyindeki tokluk hormonlarını da uyararak daha kolay doyma ve daha az atıştırma isteği ile ilişkili bulunmuştur.
Su aynı zamanda toksinlerin temizlenmesi için elzemdir. Karaciğerin temizlenmesi, böbrek ve bağırsağın boşaltılması ve terle toksin maddelerin uzaklaştırılması için yeterli su tüketimi gereklidir. Ödem / şişkinlik problemi yaşayan veya akne sorunu olan kişiler için susuz kalmak bu problemlerin şiddetlenmesine neden olur. Vücut susuz kaldığı zaman dolaşımını gerçekleştiremez ve ödem artışı görülür, benzer şekilde susuz kaldığımız zaman karaciğer çalışamaz ve toksinler ciltte sivilce problemlerine neden olur.
YETERSİZ SU TÜKETİMİNİN TEHLİKELERİ
1.      Kilo artışı: Vücut susuz kaldığında veya diğer bir deyişle içilen su miktarı yeterli gelmediğinde sindirim enzimleri ve bağırsakların çalışma temposu yavaşlıyor. Yavaşlayan sindirim sistemi de kilo artışına neden olabilmektedir.
2.      Kabızlık: Vücudun susuz kalması sonucu sindirim enzimleri ile bağırsakların çalışma tempolarının yavaşlaması nedeniyle kabızlık problemi gelişebilmektedir.
3.      Bilişsel Problemler: % 75’i sudan oluşan beyin, günlük ortalama sıvı alımı düşüşü ile; baş ağrısı, unutkanlık ve konstrasyon problemlerine neden olabilir. Bunun yanında kontrolsüz iştah atakları yaşanabilmektedir.
4.      Depresyon: Vücutta yetersiz su nedeniyle ilerleyen dönemlerde kronik yorgunlukla birlikte depresyon gelişebilmektedir. Tokluk ve mutluluk hormonlarını etkileyen su yetersiz tüketildiğinde, depresyon ve kaygı düzeyinde artış görülebilmektedir.
5.      Kas ağrıları: Aktif olarak spor yapan kişilerin su alımı ekstra bir önem taşımaktdır. %75’i su olan kaslar, yetersiz su tüketimi nedeniyle biriken laktik asidin vücuttan atılamaması sonucu ağrı ve kramplara neden olabilmektedir.
6.      Cilt kurulukları: Yetersiz su tüketiminde cilt kurulukları, ciltte esneklik kaybı, erken yaşlanma ve sivilce problemlerinde artış ile ilişkili olabilmektedir.
7.       Ateş: Su vücut ısısının korunmasında kritik bir rol oynar. Vücut ısısı yükseldiğinde vücuttaki su terleme için kullanılır ve vücut ısısı dengede kalır. Yetersiz sıvı tüketimi sonucu terleme gerçekleştirilemez ve vücut ısısında aşırı artış görülebilir. Özellikle yaz aylarında birçok birey için sağlığı tehdit eden bir durumdur.
NE KADAR SU İÇMELİYİZ?
Vücuttan su kaybı İdrarla böbreklerden, solunum havasıyla akciğerlerden, terleme yolu ile deriden ve gaitayla bağırsaklardan günlük 2500-2600 ml kadar su dışarı atılır. Besinlerle ve içilerek dışarıdan alınan suyun yanı sıra, vücuttaki çeşitli kimyasal reaksiyonlar sonucu 300 ml kadar su açığa çıkar.
Herhangi bir fiziksek aktivite ile artmış terleme durumu olmadığında bile; vücut ağırlığı (kg) × 30 ml olarak tüketilmesi gereken su miktarı hesaplanabilir. Yani 60 -70 kg bir bireyin gün içinde 2 – 25 lt su içmesi gerekmektedir.
Siz de bu şekilde günlük içmeniz gereken su miktarını hesaplayabilir ve gün içinde yaşadığınız bazı problemleri sadece su içerek çözebilirsiniz.



539 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi - 05/09/2022
Sağlığınızı Beslemek İçin Bir Yol: Kurubaklagil Tüketimi
MEVSİM GEÇİŞİ - 19/10/2021
MEVSİM GEÇİŞİ
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ? - 18/10/2021
LİGHT ÜRÜNLER SAĞLIKLI MIDIR ?
İNSÜLİN DİRENCİ - 07/09/2021
İNSÜLİN DİRENCİ
Mutluluk Hormonu (Serotonin) - 01/09/2021
Mutluluk Hormonu (Serotonin)
KİLO KORUMA - 30/08/2021
KİLO KORUMA
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: - 19/08/2021
METABOLİZMAYI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER:
METABOLİZMA NEDİR? - 19/08/2021
METABOLİZMA NEDİR?
KURBAN BAYRAMINDA BESLENME - 30/07/2021
KURBAN BAYRAMINDA BESLENME
 Devamı
Saat
Site Haritası