• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Emirhisar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi rahat bir nefes aldı

                TBMM’de kabul edilerek yasalaşan kanun tasarısına eklenen madde ile kooperatif borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla haizden kurtulan Emirhisar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çalışmaya başladı.

                Geçen hafta içerisinde kabul edilen yasa ile borçlarını yeniden yapılandırılan Emirhisar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çalışmalarına başladı.

                Kooperatif bünyesinde bulunan 2004 yılında Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu tarafından temeli atılan ve 2005 yılında faaliyete başlayan Emirhisar Elma Tasnifleme ve paketleme tesisi’nde borçlarını yapılandırarak rahat bir nefes aldı.

                Yılda yaklaşık 300 bin ton sofralık elma üretimin yapıldığı Çivril'de 2005 yılı içinde tamamlanarak faaliyete geçen Elma Tasnifleme Tesisinin verimli şekilde kullanılabilmesi için gerekli çalışmalarının yapılması gerektiğini belirten Kooperatif başkanı Muharrem Işık “2005 yılı itibari ile 1.6 milyon TL'ye mal olan tasnif tesis maalesef hak ettiği değeri göremedi. Faaliyete başladığı ilk yıl tam kapasite çalışan tesisimiz daha sonraki yıllarda maalesef boş kaldı. Bölgemizde ilk ve tek olan bu tasnifleme merkezi verimli bir şekilde kullanılabilse Çivril ve bölgesinde yetişen tüm ürünler daha rahat pazar bulabilir” dedi.

                Çivril'in meyve üretiminde söz sahibi bir merkez olduğunu, ancak üretilen meyvelerin, özellikle elmanın, gerekli tanıtım ve pazarlama yapılmadığı için değerinde satılamadığını belirten Işık “Üretilen elma, paketleme ve saklanması hala eski yöntemlerle yapılıyor. Gıda ürünlerinde pazarlama en önemli ayaklarından biri paketleme ve saklama. Bu tesisin verimli bir şekilde kullanılması hem ülke ekonomisine hem de üreticinin yararına olacaktır” dedi. Başkan Muharrem Işık tesisin Ege Bölgesi'nde ilk olduğunu ve kompleks bir tesis olduğunu belirterek, Sezonda 40 kişinin çalıştığı tesisin sadece elma tasnifleme işi yapmadığını Narenciye, Erik, Şeftali, Kayısı, Domates, Patates, Ayva gibi meyvelerinde tasnifini yapabildiğini ifade etti.

                Kurulması aşamasında Tarım Bakanlığı ve İl Özel İdaresinden alınan kredilerin taksit ödemelerinde son yıllarda sıkıntı yaşadıklarını ve icralık olduklarını belirten Işık. “Son çıkan yasa ile Türkiye de birçok kooperatif gibi Emirhisar Tarımsal Kalkınma kooperatifi’de rahat bir nefes aldı” dedi.

                Kooperatifin faizleriyle birlikte toplam 1.800 Milyon borcu olduğunu belirten Işık “ 1.600 Milyon TL’ye mal olan tesisimiz randımanlı çalışamadığı için gelir elde edemedi dolayısıyla kredi borçlarını zamanında ödeyemedi ve icralık konuma geldi. Ak Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel ve İl Tarım Müdürü Sezgin Kutlu’nun girişimleri ile Kooperatifimizin borçları yeniden yapılandırıldı” dedi. Yeniden yapılandırmadan sonra 1.160 Milyon TL borcu kalan Kooperatifin borcunun ilk taksiti olan 116 Bin TL’yi 2015 yılında ödeyeceğini belirten Başkan Muharrem Işık “ borcumuzun ilk taksidini 2015 yılında ödeyeceğiz. Şu anda kooperatifimizin nakit parası yok. Tesiste elma tasnifleme ve paketleme devam ediyor. Fakat saate 10 ton elma tasnifleme ve paketleme kapasitesi olan tesiste biz günlük 2 ton elma işliyoruz buda ancak maliyetimizi kurtarıyor. Çivrilli Üreticiler ve Depo sahipleri elmalarını burada işlerse bu tesis kendi imkânları ile borçlarından kurtulur” dedi.

                Tesisin Çivril elması ve Çivril meyve üretiminin geleceği için çok büyük öneme sahip olduğunu belirten Muharrem Işık “Üretilen elma, daha önceleri, tarlada toplayan işçi tarafından seçilerek kasalanıyor, boylama işçinin tecrübesine göre yapılıyordu, buda kaliteyi düşürüyor ve Çivril Elmasının marka değerine zarar veriyordu. Çivril’e gelen Tüccar Isparta ve Karaman’da değerinde aldığı elmayı burada nazlanarak değerinin altında alıyordu, ama bu tesis sayesinde elmanın renk, çap, ağırlık olarak 18 çeşit şekilde tasnifleme yapılabiliyor, renk çap ve ağırlık bakımından ayrılan ve paketlenen Elma üreticiye daha çok para ka-zandırıyor” dedi. Işık, Tesiste sulu tasniflemede saatte 12 ton ürün paketlediklerini, Gıda Şampuanı ve Gıda mu-mu ile yıkanan elmanın daha iyi pazarlandığını ve muadil-lerine göre en az %25 getirisi olduğunu belirtti. Şu ana kadar en fazla yıllık iki bin ton elma işlediklerini belirten Işık, "Bu rakam daha da arttırıla-bilirse üretici aynı maliyetle daha çok kazanç elde edecek-tir. Onun için depo sahipleri-nin üreticileri tasnifleme tesi-sine yönlendirmesi gerekiyor. Bu sayede hem yapılan tesis amacına uygun kullanılmış olacak hem üretilen elma ihracata yöneleceği için daha çok kazanç elde edilecek, o-nun için birlik olup bu tesisi  kullanmamız gerek" dedi.

  
1402 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası