• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479

TESTİ VE ÇÖMLEK YAPIMI YAŞATILMALI

TESTİ VE ÇÖMLEK YAPIMI YAŞATILMALI

Çivril’de yaşayan Ayfer Büyükkal (51) babasından öğrendiği testicilik mesleğini yaşatmak için Halk Eğitim Merkezinde kurs veriyor. Asıl branşı biçki ve giyim kursu öğretmenliği olan Ayfer Büyükkal testi ve çömlek yapımının yaşatılması için yetkililerden destek bekliyor.
Toprak testi ve çömlek ustası olan babası Veli Dönmez’den(80) çocukluğunda öğrendiği testi yapımını yaşatmak için Çivril Halk Eğitim merkezinde kurs veren Ayfer Büyükkal bugüne kadar yaklaşık 150 bayan kursiyere testi ve çömlek yapımını öğretti.
Çivril’in İğdir mahallesinde iki kardeşiyle birlikte babasına yardım ederken testi yapımını öğrenen Ayfer Büyükkal asıl mesleği giyim öğretmenliği olmasına rağmen testi ve çömlek yapımı dersi de vererek baba mesleğini devam ettirmeye çalışıyor. Halk Eğitim Merkezinde giyim öğretmenliği yaparken hobi olarak yaptığı testiler ilgi çekince Çivril Halk Eğitim Merkezi müdürü ile görüşerek testiciliğin yaşatılması için kurs vermeye başlayan Büyükkal kendisinin ve kursiyerlerin yaptığı testi ve çömlekleri de evinin bahçesine kendi imkânları ile yaptığı ocakta pişiriyor.
Babasının testi ve çömlek yapmayı dedesi ve babasından öğrendiğini ifade eden Ayfer Büyükkal “Babam testi ve çömlek yapımını babası ve dedesinden öğrenmiş. Onlarda İğdir’e gelen Yunanlardan bu işi öğrenmişler. Çocukluğum kardeşlerim ile birlikte babama yardım etmekle geçti. Küçükken babam büyük küp ve testiler yapardı. Eskiden insanlar küpleri erzak koymak için kullanırdı ve sürekli ihtiyaç olurdu. Zamanla küp yapımını bıraktık testi ve çömlek yapımına ağırlık verdik. Yaptığımız testi ve çömlekleri toptan satardık. Babam yaşlanınca emekli oldu ve mesleği bıraktı. İğdir’de eski evimizin olduğu yerde babamın çalışma masaları ve testileri pişirdiği ocakları hala duruyor. Artık eskisi gibi iğdir’de bu işi yapan kalmadı. Bende hobi olarak yapıyordum ama bu el sanatının yaşatılması için halk eğitim merkezinde kurs vermeye başladım. Asıl işim giyim öğretmenliği” dedi.
ÜÇ YILDA 150 KİŞİYE ÖĞRETTİ
Halk eğitim merkezi bünyesinde açılan testi ve çömlek yapımı kursu ile insanları yeniden toprakla tanıştırdığını ifade eden Ayfer Büyükkal “Üç yıl önce açtığımız kurs ile yaklaşık 150 kişiye bu işi öğrettik. Hobi olarak da olsa insanları yeniden toprakla buluşturmak, testiciliği yaşatmak gurur verici” dedi.
Kurs döneminde zaman zaman babasını kursiyerlerle buluşturduğunu da sözlerine ekleyen Ayfer Büyükkal “Babamın deneyim ve tecrübesinden hala faydalanıyorum. Kursiyerlerimin de babamın bilgilerinden faydalanması için zaman zaman kursa davet ediyor ve ondan destek alıyorum” dedi. Haber: Oral SARI


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası