• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.286532.4159
Euro34.598834.7374

PANCAR ÜRETİCİSİ İSYANDA

Denizli’nin farklı kesimlerinin sesi olmayı sürdüren, Çardak’ta pancar üreticilerinin dertlerini dinleyen CHP Denizli Milletvekili Gülizar BİÇER KARACA: “CHP iktidarında üretici kazanacak, köylü kazanacak, çiftçinin yüzü gülecek”
Denizli’nin Çardak ilçesine bağlı Beylerli Mahallesi’nde şeker pancarı üretimiyle geçimini sağlayan çiftçiler isyanda… Yıllardır pancar üreten ve polar olarak nitelendirilen şeker oranının düşük tutularak zarara uğradıklarını iddia eden Beylerlili pancar üreticileri, CHP Denizli Milletvekili Gülizar BİÇER KARACA’dan destek istedi.
Pancar üreticisi Halil ASLAN, verilen fiyatın altında pancar sattıklarını, şeker pancarında poların (şeker oranı) son iki yıldır düşük olduğunu, üreticinin zarar ettiğini dile getiriyor. Burdur Şeker Fabrikası’nın tahlillerinin düşük gelmesi üzerine ilgili bakanlığa bağlı Denizli Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nde tahlil yaptırdıklarını ve aynı üründe iki ayrı tahlilde 4-5 polar fark olduğunu belirten ASLAN, noter huzurunda tahlillerin yapılmasını istiyor.
Çiftçi ASLAN “Pancarın şeker oranı iki yıldır düşük çıkıyor. Geçen yıl fark etmemiştik ancak bu yıl tahlil sonuçlarında 4-5 polor fark olması üzerine kendimiz tahlil yaptırdık, oran 17 polar olarak çıktı. Neden arada fark var? Rakamlar düşük mü tutuluyor? Daha önce böyle bir şey yoktu. Kilosu 140 kuruş olan pancarın kilosu, şeker oranı düşük çıktığından 100 kuruşa düşmüş oluyor. Şeker oranının düşük çıkması kilo başına 40 kuruş kayıp demek… Burdur Şeker Fabrikası’nın yaptırdığı tahlillerde şeker oranı düşük geliyor. Bu da ortalama fiyata 40 kuruş yansıyor. Beldemizin tamamı pancarla uğraşıyor. Özellikle Beylerli en yoğun pancar üretimin yapıldığı yer… Örneğin 100 tonda 4.000 TL’ye yakın kaybımız var. Devlet normal verdiği fiyatın da altında fiyat veriyor. Eskiden 18-20-22’ye kadar çıkıyordu şeker oranı… Her yıl kaliteli tohum geliyor diyorlar, tohumu veren de fabrika… En azından verdikleri fiyattan alsınlar” diyor.
Sorunlarını bir çok kez dile getirdiklerini, kimsenin seslerine kulak vermediğini söyleyen pancar üreticileri, CHP Denizli Milletvekili Gülizar BİÇER KARACA’ya sorunlarını anlattı, mazot, gübre ve girdiler nedeniyle zor durumda olduklarını iletti. “Mazot düşerse çiftçi istediği gübreyi atabilir, verim artar, tarlasını eken biçen artar” diyen Çardaklı çiftçilere CHP’nin tarım politikasını anlatan CHP’li Vekil BİÇER KARACA: “CHP olarak yeni bir tarımsal üretim tarzı ve kırsal kalkınma anlayışı getiriyoruz. Türkiye’yi tarımsal ürünlerde ithalatçı konumdan ihracatçı konuma taşıyacağız. Başta sulama olmak üzere toprak ve su kaynaklarımızı geliştiren tarımsal altyapı yatırımlarını en kısa sürede tamamlayacağız. Sulanabilir arazileri sulamaya açacak, toprak ıslahı çalışmalarını bitireceğiz. Çiftçinin üretim amaçlı kullanacağı mazotun litresini 1,80 TL’ye düşüreceğiz. Tarım sektöründe kendi işinde çalışanların sosyal güvenlik primlerini 30 yaşına kadar Hazine’den karşılayacağız. Desteklenecek tarım ürünlerini ve her ürün için destek tutarını bir yıl önceden açıklayacağız. Başka gelir kaynağı olmayan ve asgari ücretin altında geliri olan çiftçilere, hane başına asgari ücret düzeyinde gelir garantisi sağlayacağız. Küçük çiftçileri tarım sigortaları kapsamına alacak düzenlemeler yapacağız.” Dedi.



725 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası