• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.286532.4159
Euro34.598834.7374

ANTİK KENT TALAN EDİLİYOR

Çivril’in Işıklı Mahallesinde bulunan Phrygia döneminden kalma Sarıbaba Mevkiindeki mezarlar talan ediliyor.
Çivril’in Işıklı Mahallesinde araştırmacıların oldukça ilgisini çeken M.Ö. 159-138 yıllarda Pergamon Kralı II. Attalos tarafından kardeşi ve eski Bergama Kralı II. Eumenes’e izafen kurulduğu tespit edilen Eumania Antik Kentinin Sarıbaba mevkiindeki mezarlar, bazı kişilerce kazılarak talan ediliyor.
Çivril’e 13 kilometre uzaklıkta olan ve Işıklı Mahallesi ile eski Akdağ köyü arasında Sarıbaba yamacında bulunan antik kent’te Denizli valisi Abdülkadir Demir 2012 yılında dönemin İl Özel idaresi sekreteri Adem Oklu, Çivril Kaymakamı Orhan Burhan, Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz ile birlikte Eumania Antik Kenti'nde incelemelerde bulunmuş ve yetkililere gerekli çalışmaların ve koruma önlemlerinin alınması için talimat veröişti. Aradan geçen süre zarfında herhangi bir tedbir alınamayan antik kent son zamanlarda tarih yağmacılarının uğrak yeri oldu. Mozaik kapaklı mezarları kazma ve hiltiler ile kırarak mezarları talan eden yağmacılar boşalttıkları mezarları daha sonrada kaya ve taşlar ile kapatıyorlar.
Eumania Antik Kentinin ve nekropolünün korunması için yetkilileri duyarlı olmaya çağıran mahalle sakinleri “Işıklı’da bir çok yerde mozaik kaplı mezar var define avcıları bu mezarları kırıp talan ediyorlar. İki bin yıllık tarihi yok ediyorlar. Yetkililer bir an önce buraların kurtarılması için tedbir almalılar” dediler.
M.Ö. 159-138 yıllarda Pergamon Kralı II. Attalos tarafından kardeşi ve eski Bergama Kralı II. Eumenes’e izafen kurulduğu tespit edilen Eumania Antik Kentinin Phrygia Bölgesi kentlerinden kabul ediliyor.



762 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası