• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.184732.3137
Euro34.646634.7854

İyi Çekirdek İyi Para

Denizli Ticaret Borsasından yapılan açıklamaya göre çerezlik çiğ ayçekirdeğinin kilogramı 2,83 -4,70 liradan işlem gördü.
Türkiye’nin önemli çekirdek üretim merkezlerinden olan Çivril’de yıllık 40.000 ton çekirdek üretilirken geçen yıl elde edilen kilogram fiyatının bu yıl yakalanamaması üreticide hayal kırıklığı yarattı. Geçen yıl kilogram fiyatı 5,00-5,50 TL. arasında alıcı bulan çerezlik çekirdeğin bu yıl hekto ve kalibresi 1. Sınıf olanı 4,70 TL’den alıcı buldu. Üreticiler fiyatın düşük olmasını rekolteye ve Baklan ve Çal’daki üreticilerin de çekirdek üretimine yönelmesini bağlarken tüccarlar ve çekirdek alımı yapan firma yetkilileri fiyatın geçen yıla göre düşük olmasını kaliteye bağladılar.
Sezon başında Çivril Belediye Başkanı Dr. Gürcan Güven ile bir araya gelerek beklentilerini ve taleplerini ileten çekirdek tüccarları Çivril’de yetişen çekirdeğin çok kaliteli olduğunu bu kalitenin sürekli olması halinde çekirdeğin üreticisine iyi para kazandıracağını söylediler. Geçen yıl 5,00 - 5,50 Tl’den aldıkları çekirdeği piyasada üreten olması halinde aynı fiyattan alma garantisi veren tüccarlar bu yıl Çivril’de yetişen çekirdek geçen yılki çekirdeklere göre biraz zayıf, bazı çekirdeklerde de leke var. Dolayısıyla bu yıl yetişen çekirdekleri geçen yılki fiyattan almamız zor şeklinde görüş bildirmişlerdi.
Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul ile yaptığımız görüşmede de gün itibarı ile çekirdeğin 2,83 ila 4,70 Lira’dan alıcı bulduğunu ifade ederek, “kalibresi iyi olan, lekesi olmayan çekirdek iyi para ediyor, ancak lekeli ve kalibresi düşük çekirdekten aynı performansı beklemek mümkün değil. İlçemizde üretilen çekirdeklerin %60’ı satıldı. Her sene olduğu gibi Ocak ve Şubat ayının sonuna kadar çekirdek ticareti devam eder. Bazı çiftçiler geçen yıllara göre çekirdek fiyatının tatmin edici olmaması sebebi ile, bazıları ise de daha çok para etmesini umdukları için mahsülünü ellerinde bekletiyorlar. Bu vesile ile Çivril Ziraat Odası olarak herkese bol kazançlar dileriz”dedi.



2009 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası