• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406

KIŞ HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Çivril’li kadınlar kış için tarhana, bulgur, dolmalık biber, patlıcan ve yeşil fasulye kurutmaya başladı.
Çivril’in Tokça Mahallesinde yaşayan ev hanımları yöresel lezzetleri ve geleneksel yemekleri kış aylarında da mutfaklarından eksik etmemek için yoğun bir tempo ile çalışıyor.
Kış aylarında tüketilmek üzere kilerlere depolanacak patlıcan, biber ve yeşil fasulye kurutan ev hanımları bir taraftan da kışlık bulgur ve tarhanalarını hazırlıyor. Çivril’in yöresel yemeklerini kendi yetiştirdikleri doğal sebze ve meyvelerle kışında yemek isteyen birçok ev kadını, evlerinin damında patlıcan, biber gibi sebzeleri kurutup, kışa hazırlık yapıyor. Ev hanımları biber ve patlıcanı kurutma alışkanlığının geçmişten günümüze yaşatılan bir kültür olduğunu ve kış aylarında yemeklerinde kendi kuruttukları sebzeleri kullandıklarını belirttiler. Kışın yemek yapmak için bu hazırlığı yaptıklarını söyleyen ev hanımlarından Elif Borak “Biz her sene patlıcan, biber ve yeşil fasulye kurutuyoruz. Yazın kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz domates, patlıcan, biber ve fasulye kışın olmadığı için kışlık erzakımızı bu şekilde yapıyoruz. Damda kurutuğumuz yeşil fasulyeyi ise gölgede kurutuyoruz sonra da kışın yemek yapmak için kilerimize depoluyoruz. Bunu köyümüzde herkes yapar” dedi.
Tarhananın Çivril’e has usulde yapıldığını da belirten Elif Borak “bu tarhananın içine kendi yoğurtumuzu, kendi buğdayımızdan öğüttüğümüz unumuzu, bahçemizde yetiştirdiğimiz domateslerin kurusunu ve biberi, soğanı, nane ve dere otumuzu koyuyoruz. Yoğurduğumuz tarhanayı daha sonra sergilere serip güneşte kurutuyoruz. Gün içinde ovacalayarak eşit şekilde kurutuyoruz. Sonrada kaplara ve keselere koyup kilere kaldırıyoruz” dedi.
Kışın yedikleri bulguru da kendilerinin hazırladığını belirten Elif Borak tarladan kaldırdığımız buğdayları Ağustos Ayının ikinci haftası kazanlarda kaynatarak kurutmaya bırakıyoruz. Sonra değirmene götürüp kırdırıyoruz sonrada savurup, ayıklayıp yenecek hale getiriyoruz” dedi.



901 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası