• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479

36 derece sıcakta kozalak kırıp ekmek parası kazanıyorlar

Hava sıcaklığının 36 dereceyi bulduğu Çivril’de afyon hasadı başladı.
36 derece sıcakta günlük 35 lira yevmiye için bir yandan türkü söyleyip, diğer yandan kozalak kıran kadın işçiler “bu sıcakta gölgede bile durmak zorken biz akşama kadar güneşin altında çalışıyoruz. Allah bize sabır veriyor” diye konuştu.
Yaz aylarının gelmesiyle hasat mevsimi başladı. Denizli’nin önemli afyon üretim merkezlerinden biri olan Çivril’de de afyon kozalağı hasadı başladı. Genellikle kadın işçilerine elle tek tek kırarak topladığı kozalaklar daha sonra patozlarda kırılarak haşhaşlarından ayrıştırılıyor. İki kızı ve iki torunu ile 10 gün boyunca afyon tarlasında kozalak kıran 55 yaşındaki Hafize Güngör “çiftçinin işi ramazan, sıcak beklemez ürün oldumu hasat etmeye başlarsın. Bizde iki kızım ve iki torunumla kozalak kırıyoruz. Hava çok sıcak ve Ramazan Ayındayız. Tarlada çalışmak çok zor olmasına rağmen ekmek parası için sabrediyoruz, akşama kadar güneşin altında çalışıyoruz” dedi.
EN VERİMLİ İŞ ZAMANI SABAHIN ERKEN SAATLERİ
Saatler ilerledikçe tarlada çalışman zorlaştığını belirten Hafize Güngör tarlada en verimli iş zamanı sabahın erken saatleridir. Bizde sabah erken saatlerde tarlaya gelir çalışmaya başlarız sabah altı da başlayan mesaimiz akşam altıda biter” dedi.
EKMEĞİNİ GETİREN 40, GETİRMEYEN 35 LİRA
Kozalak kırmanın zor olduğunu belirten Hafize Güngör “biz kendi tarlamızı ailecek iki kızım ve torunumla hasat ediyoruz. Ama dışardan günlük yevmiye ile işçi de getirdiğimiz oluyor. Kadın yevmiyeci, ekmeği biz verirsek 35, ekmeği kendinden olursa 40 TL alıyor” dedi.
ALLAH SABRINI VERİYOR
Termometrenin 36 dereceye kadar çıktığı Çivril’de afyon kozalağı kıran Pamukkale Üniversitesi Atasay Kamer MYO öğrencisi Hayriye Taşüzen’de, kavurucu sıcaklara aldırış etmeden aile ekonomine katkı sağlamak için çalışıyor. Okullar kapandıktan sonra ailesine yardımcı olduğunu ve afyon kozalağı kırdığını söyleyen Hayriye Taşüzen, “36 derece sıcakta kozalak kırıyoruz. Hava çok sıcak olmasına rağmen zorlanmıyoruz, çok şükür, Allah sabrını veriyor. Günlük 40 lira yevmiye alıyoruz. Sabahın erken vakti yollara düşüp çalışmaya başlıyoruz. Sekiz saat çalışıyoruz” dedi.
KOZALAKLAR PATOZLARDA DANEDEN AYRILIYOR
Çuvallarla tarladan evlere getirilen afyon kozalaklar daha sonra Patoz ile parçalanarak elenip danelerinden ayrılıyor. Haşhaş’ı tüccara satan üreticiler, kırılmış kozalak kapçıklarını ise Toprak Mahsulleri Ofisine tartarak teslim ediyorlar.3000 metrekaretarladan ortalama 400 kilo haşhaş alan üreticiler, 400 kilo haşhaştan da kapçık bedeli ile birlikte 4 BİN TL gelir elde ediyorlar.



888 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası