• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479

Çivrilli Çobanlar Ne İstiyor

                Hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Naldanlılı Çobanlar otlaklarına dışardan gelecek göçer tabir edilen çobanları istemiyor.

                İğdir Mahallesinin Naldanlı Bölgesinde hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan 11 aile otlaklarına dışardan gelecek göçer Yörüklerini istemiyorlar. Otlakların kendi hayvanlarına yetecek kadar olduğunu iddia eden Naldanlılı Çobanlar, otlakların dışardan gelecek göçerlere kiraya verilmemesini istediler.

                Kış aylarında Naldanlı’da hayvancılık yapan çobanlar yaz aylarında çıktıkları Belkuyu Bölgesindeki otlakların her yıl Aydın tarafından gelen göçer yörüklere kiraya verildiğini ve hayvanlarının yeteri kadar beslenemediğini iddia ettiler. Babası ile birlikte 60 yıldır Naldanlı’da hayvancılık yapan Fatih Kılıç otlakların kendi hayvanları için yetecek büyüklükte olduğunu belirterek “biz Naldanlı’da 11 aile yaşıyoruz. Toplam 3 Bin küçükbaş yaklaşık 100 başta büyük hayvanımız var. Yaz aylarında çıktığımız Belkuyu Yaylası Belence ve Koçak’tan gelen çobanlar ile birlikte 4 Bin baş hayvanın otladığı bir yer oluyor. Buraya birde dışardan gelen göçerler geldi mi burası yetersiz kalıyor” dedi. Çiftçi Mallarını Koruma Birliğinin bu konuda tedbir alması gerektiğini belirten Kılıç “çiftçi mallarını koruma birliği göçerlerden aldığı ‘otlakiye’ kirası için yetersiz olan otlakları kiraya veriyor. Belkuyu’da ki otlaklar sadece buradaki çobanların hayvanlarına yetecek büyüklükte. dışardan da gelen oldu mu hayvanlar yeterince beslenemiyor” dedi.

                Aynı bölgede çobanlık yapan Şenol Menevşe’de Belkuyu’da ki otlaklarda su sıkıntısı olduğunu belirterek “otlak zaten yetersiz ve küçük. Buraya çıkan Çivrilli Çobanların yaklaşık 4 bin hayvanı var. Buradaki su kaynakları yetersiz. Bizim hayvanlarımıza bile yetmiyor. Birde dışardan gelen hayvanlar olunca su hiç yetmiyor. Hayvanlarımız yeteri kadar su içmeyince beslenmeleri yetersiz oluyor” dedi. Dışardan gelen hayvanların denetimsiz olduğunu da belirten Meneviş “bazen dışardan gelen hayvanlar hastalıklı oluyor. Bu hastalıkların bizim hayvanlarımıza geçme olasılığı da var” dedi.   

                İğdir Mahallesine bağlı Naldanlı Bölgesinin yaylası konumundaki Belkuyu Otlakları Belence, Koçak ve Cabar Mahallelerindeki çobanlar ile Naldanlı’daki 11 çoban aile tarafından ortak olarak kullanılıyor.



758 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası