• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.316232.4457
Euro34.624434.7632

Tren Garı Müze Olsun

Çivril Demir yolu İngilizler tarafından yapılıp 1892 yılında hizmete açılmıştır. 1988 yılına kadar Çivril halkına hizmet veren bu demir yolu sözü edilen tarihte Ulaştırma Bakanlığı tarafından zarar ediyor gerekçesiyle kapatılmıştır.
Demiryolu bina ve kullanım alanları 1 Ağustos 2000 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Çivril Belediyesi arasında yapılan bir sözleşme ile kiralanmıştır. Buna göre kiralanan alan 2086 metrekare kapalı, 52.106 m2’si açık olmak üzere toplam 54.192 metrekaredir.
Bu sözleşmenin 5. Maddesinde “Kiralanan taşınmazın tamamının mülkiyeti TCDD yollarına ait olup, Çivril İstasyonu’nun yeniden hizmete geçmesi durumu dikkate alınarak taşınmazın satın alınması talebinde bulunulmaması” koşulu yer almaktadır.
Öte yandan sözü edilen taşınmazın İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından Çivril Demiryolu tesislerinin tamamı 19 Haziran 1996 tarih ve 5914 sayılı kararla “KORUNMASI GEREKLİ KÜLTÜR VARLIĞI” olarak tescili yapılmıştır.
Aynı kurul, bu alanın kültürel amaçlı işlev verilerek DEMİR YOLLARI MÜZESİ veya DEMİR YOLLARI PARKI olarak düzenlenebileceğine karar vermiştir.
Aynı kira sözleşmesinde, 1 Ocak 2001 tarihinde kiralanan taşınmazın üçüncü maddesinde “Her yıl artış oranı yenilenerek 15 yıl süresince devam etmesi” bilgisi bulunmaktadır. Buna göre Çivril Belediyesi 2016 yılına kadar Çivril Demir Yolu tesislerini her yıl kiralama hakkına sahiptir.
Ayrıca Çivril şehrinin ortasında olan ve Çivril İmar Planı’nda YEŞİL ALAN olarak görülen bu alanın Özelleştirme İdaresine devri ile (yeşil alanların çıkartılarak konuta veya ticariye çevrilmesini hedefleyen) Özelleştirme İdaresi tarafından yapılacak bir imar planı değişikliği, Çivril’in şehirciliğine darbe vuracaktır.
ÇİVRİL KENT KONSEYİ OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRİMİ
Çivril DDY’nın özelleştirme İdaresi’ne devri konusu ÇİVRİL KENT KONSEYİ’nde olağanüstü toplantı ile katılımcı üyeler tarafından değerlendirilmiştir. Konu ile ilgili olarak altta metni yazılı karar alınmıştır.
KARAR:
İlçe merkezinde kalan ve 54.192 metre karelik bir alanı kapsayan bölgenin ÖZELEŞTİRME İDARESİNE BIRAKILARAK İMARA AÇILMASINA oy birliği ile karşı çıkılmıştır. Bölgenin Demiryolu olarak kalması, gelecekte tekrar demiryolu olarak hizmet vermesi ya da buranın DEMİR YOLLARI MÜZESİ veya DEMİR YOLLARI PARKI olarak kalması kararı, oy birliği ile alınmıştır.



1145 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası