• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406

Menderesi Kirletenler Belirlendi

Büyük Menderes Nehri üzerinde geçen yıl Ekim ve Kasım aylarında yaşanan balık ölümleri ile ilgili yapılan çalışmalar tamamlandı. Mendereste kirliliğin nedeni olarak yerleşim yerlerinden nehre yapılan evsel atık su deşarjları olduğu belirlendi.
Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ilk balık ölümlerinin gerçekleştiği Gökgöl Bölgesinde il sınırları içinde kirletici unsur olabilecek bir işletme bulunmadığı için sadece yüzey sularından numuneler alındığı, alınan numunelerinin analizlerinden balık ölümlerinin sebebini kesin olarak açıklayabilecek bir sonuca ulaşılamadığı kaydedildi. Afyonkarahisar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri tarafından kendi sorumluluk alanlarında kalan meyve suyu fabrikasının deşarj hattında tıkanıklık yaşandığı ve üretim atık suyunun doğrudan nehre deşarj edildiği ayrıca bu atık sudan alınan numunelerin de, kendi sektörüne ait deşarj kriterlerini sağlamadığının tespit edildiği, ilgili işletmeye idari para cezası yaptırımı uygulandığı kaydedildi.
Çal Bölgesinde yaşanan ikinci balık ölümlerinin, birinci olaydan tamamen bağımsız olduğu belirtilen açıklamada, “İncelemeler sırasında o bölgede bulunan nehir tipi bir hidroelektrik santralinin yükleme havuzunda 3 – 4 yıldır biriken çamurun hiç bir işleme tabi tutulmadan nehre bırakıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca kirletici olduğu düşünülen bir meyve suyu fabrikasının deşarj suyundan da numuneler alınmıştır. Numunelerin analiz sonuçlarının olumsuz çıkması nedeniyle meyve suyu fabrikasına, çökeltme havuzundaki çamuru nehre bırakarak kirliliğe sebep olduğu içinde, hidroelektrik santraline ayrı ayrı olmak üzere 40.000 TL idari para cezası uygulanmıştır” denildi. Menderes Nehri’nin başlangıç noktasından Sarayköy İlçesi Çürüksu Kolu ile birleştiği noktaya kadar olan güzergâhta ciddi manada bir kirlilik bulgusuna rastlanılmadığı, bu bölgede olumsuzluk olarak değerlendirilebilecek hususun, nehir güzergahı boyunca bulunan yerleşim yerlerinden nehre yapılan evsel atık su deşarjları nedeni ile kısa süreli olarak da olsa yüksek seyreden Nitrit Azotu ve Serbest Klor değerlerinin gözlenmesi olduğu kaydedildi. Arıtması mevcut ama çalıştırılmayan bir köyde mevcut arıtmanın çalıştırılması, atık su deşarjını Büyük Menderes Nehri’ne yapan 3 köy için 2 adet sızdırmasız fosseptik yapım ihalesine çıkıldığı belirtilerek, fosseptikler yapıldıktan sonra 3 köyün kanalizasyon atıkları fosseptikte biriktirileceği ve vidanjörle atık su arıtma tesisine nakledilerek nehre deşarjın önlenmiş olacağı ifade edildi.



943 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası