• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406

Başkan Aslan Bayramda Çalışmalara Ara Vermedi

2014 yerel seçimleri için çalışmalarını sürdüren Çivril Belediye Başkanı Hakkı Aslan yoğun bir tempo ile köy gezilerine devam ediyor.
Bayram tatilinde de çalışmalarına devam eden başkan Aslan, bayramın ikinci, üçüncü ve dördüncü günü gerçekleştirdiği gezilerde Koçak, iğdir, Aşağı Çapak, Yukarı Çapak, Belence, Çağlayan, Yuvaköy, Yeniköy, Beydilli, Karayahşiler ve Kızılcasöğüt’te vatandaşlarla bir araya geldi.
Yerel seçimlerde CHP’den Çivril Beldiye Başkanlığı için yeniden aday adayı olan Başkan Hakkı Aslan gittiği köylerde yaptığı konuşmalarda vatandaşlardan gelen soruların yanı sıra Büyükşehir yasası ile merak edilen konularada açıklık getirdi. Konuşmalarında Büyükşehir yasasının acele ile ve Kırsal kesime uyarlanmadan çıkartıldığına dikkat çeken Aslan “Rahmetli Turgut Özal 1984 yılında çıkarttığı Büyükşehir yasası ile istanbul, İzmir, Ankara gibi ilçe sınırları birbiri ile iç içe girmiş ilçelerdeki hizmet koordinasyonunu sağlamayı amaçladı. O dönemde çıkartılan Büyükşehir yasası amacı itibarıyla gerekliydi. Ama bu gün Denizliyi de kapsayan Büyükşehir yasası kırsal kesimi düşünmeden ve bu bölgelerin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmadan hazırlanmış bir yasadır” dedi.
“Demokrasiye darbe Vurdular”
Çıkartılan yasa ile Çivril’in birer mahallesi haline gelen kasaba ve köylerde demokrasinin katledildiğini vurgulayan Başkan Aslan “yıllar önce köy ve kasaba olma hakkı kazanan yerleşim yerlerinde vatandaşa düşüncesi soruldu. Köy olacaklar köy, kasaba olacaklar referandumla kasaba yapıldı. Ama bugün aynı yerlerde kimseye sormadan köy ve kasaba tüzel kişilikleri kapatılarak mahalleye dönüştürüldü. Bu davranışı Demokrasi sınırlareı içinde algılamak hata olur. Demokraside böyle bir uygulama olmaz. Köy ve kasaba tüzel kişikleri kapatılarak Demokrasiye darbe vurdular” dedi. Yüz yıllık, iki yüz yıllık köylerin bir satırlık yasa ile mahalleye dönüştürüldüğünü belirten Aslan “yüz yıllardır köy olarak bir arada bulunan yerleşim yerleri iki dakikalık oylama ve bir satırlık yasa ile yok edildi” dedi.
“Seçenle Seçilen arasına mesafe koydular”
Büyükşehir yasasının Turgut Özal’ın hazırladığı şekliyle yeniden uygulamaya koyulduğunu belirten Başkan Hakkı Aslan “bu yasa 1984 yılında çıktığı gibi 2013 yılında uygulamaya konulmuştur. O dönemde iç içe girmiş ilçe belediyeleri arasındaki hizmet koordinasyonunu sağlama adına hazırlanan bu yasa, bugün büyükşehir belediyesinden hizmet bekleyen Yukarı Çapak köylüsü ile başkan arasına mesafe koymuştur. Yani seçenle seçilenin arasını açmış oldular” dedi.
“Hizmet getirmenin tek yolu bu değildi”
Büyükşehir yasasını bütün yönleri ile halka anlatmaya çalıştıklarını belirten Çivril Belediye Başkanı Hakkı Aslan “Büyükşehir yasasını bütün yönleri ile tüm getirisi ve götürsü ile anlatmaya sizi aydınlatmaya çalışıyoruz. Elbette bu yasa ile yenilikler olacaktır. Hatta bu yasanın çıkması için çalışanlar köylerinize geldiklerinde bu yasa ile köyelerede şehirdeki bazı hizmetlerin geleceğini söyleyecektir. Ama köylere hizmet götürmenin tek yolu bu değil. En basitinden, köyde yada kasabada ihtiyaç duyulan bir hizmet, en yakın kasaba yada ilçe belediyesinden alınabilirdi” dedi. Hizmetin parayla yapılacağına dikkat çeken Başkan Aslan köy muhtarlarına yada kasaba belediye başkanlarına verilen mali desteğin arttırılması durumunda aynı hizmetlerin yerinden de verilebileceğini belirtti.
“Eyaletleşme için bir adım”
1984 yılından sonra nüfusu 750 Bin’i geçen her il’in büyükşehir olmak için çalıştığını belirten Başkan Hakkı Aslan “nüfusu 750 Bin’den fazla olan iller zamanla Büyükşehir olmak için İçişleri Bakanlığına müracaat etmeye başladı. Bunda amaç Vergi payından biraz daha fazla gelir elde edebilmekti. Büyükşehir bugüne kadar uygulandığı il merkezlerinde başarılı olmuş olabilir. İller ve belediyeler Vergi Payından daha fazla hak almış olabilir. Ama bu dönem yapılan bu uygulama belediyelere vergi payından daha fazla pay vermek için değil Eyaletleşme için atılmış bir adımdır” dedi. Yapılmak istenenen idari değişkiliğin Batı illerinde doğuracağı sonuçlar ile bazı bölgelerde doğuracağı sonuçların farklı olacağına dikkat çeken Başkan Aslan “bu idari değişiklik, uygulamaya konulması uzun süredir tartışılan Eyalet sistemine geçiş sürecidir. Belki bizim buralarda çok fark edilmeyecek ama bu yasa ile büyükşehir olan bazı illerde büyükşehir belediye başkanları Eyalet Başkanı gibi olacak. O bölgenini eğitim, sağlık, ulaşım hatta güvenlik politikalarını büyükşehir belediye başkanları belirleyecek. Bu çok tehlikeli bir sonuç doğrubilir” dedi.
“Büyükşehir yasası ile Çivril’in geliri düşecek”
Konuşmalarında Çivril’in İller Bankasından aldığı vergi payında azalma olacağına dikkat çeken Başkan Aslan “bu yasa ile İller bankasından alacağımızı payda yarı yarıya azalacak. Bir ilçe belediyesi 9 kasaba belediyesi ile İller bankasından yıllık 15 Milyon TL alan Çivril 2014 Nisan’dan itibaren yıllık 7,5 Milyon TL alacak” dedi. İller Bankasından bugün kişi başına yıllık 321 TL alan Çivril’in Büyükşehir yasası çıktıktan sonra kişi başına 127 TL alacağını belirten Hakkı Aslan “daha önce kasaba belediyeleri ile birlikte yıllık 15 Milyon vergi payı alan Çivril, büyükşehir yasasından sonra 7,5 Milyon TL vergi payı geliri alacak. Bu açıdan bakılsa bile Büyükşehir Çivril ve Çivril gibi ilçeler için zarar doğrucaktır” dedi.
“Yasa bu şekilde çıktı ama değişebilir”
Yasanın gerekli çalışmarın ve incelemerin yapılmadan çıktığını belirten Başkan Aslan “yasa bu şekilde çıktı belli ki bu yasadn dönüş olmayacak ama belki gerekli yerler ile temas kurularak yasanın aksayan ve zarar doğrucak yerleri yeniden gözden geçirilip değiştirilebirilir” dedi. Seçimlere bu şekilde girilmesi durumunda ilçe belediyelerinin mali olarak çok zorlanacağını belirten başkan Hakkı Aslan “gelirleri düşmüş bir belediye yi kim kazanırsa kazansın parasızlıktan iş üretmesi zor olacaktır” dedi.
“İşi Bilen Başkan Para yok demez”
Seçimlerden sonra vatandaşların özellikle de mahalleye dönüştürülen köy ve kasabadaki vatandaşların acil ve önemli bazı konularda hizmet bekleyeceğini belirten Başkan Hakkı Aslan “vergi gelir payı azalmış bir belediyede hizmet bekleyen vatandaşa para yok ödenek bitti iş yapamıyorum diyemezsiniz. O parayı bulup buluşturacak ve beklenen hizmeti yapacaksınız. Zaten işi bilen işin usatsı başkan para yok ödenek yok demez, herhalukarda çalışmaya ve hizmet üretmeye devam eder” dedi.
“Belediyecilik okulda öğrenilmez”
Siyasetin içinde sorumluluğu en fazla olan yerin belediye başkanlığı olduğunun altını çizen başkan Hakkı Aslan “belediye başkanlığı siyaset kurumu içinde sorumluluğu en fazla olan iştir. Belediye başkanı olmak büyük cesaret, özveri, bilgi ve birikim ister. Dikkat ettiyseniz her işin okulu vardır ama belediye başkanlığının bir okulu yoktur. Belediye başkanlığını öğreneceğiniz tek yer Belediyedir. Ancak belediye kurumlarında, encümende, mecliste yer alırsanız belediyeciliği öğrenebilirsiziniz. Onun dışında Hukuk okumayla, İktisat bitirmeyle belediye başkanlığı öğrenilmez. Deneyimi ve becerisi olmayan bu işi yapamaz. Belediyenin imkanları ile en iyi hizmeti üretmek ve sunmak deneyimden başka hiçbir şeyle sağlanamaz” dedi.
“Sistem değişti bu dönem Acemilik götürmez”
Yerel seçimlerde büyükşehir yasasından dolayı iş üretmenin ve hizmet götürmenin daha da zorlaşağına dikkat çeken Belediye başkanı Hakkı Aslan “bu seçimlerde Yukarı Çapak ta Reşadiye de Mahalle hem ilçe merkezine hem de yeni mahalle olmuş ve birbirinden neredeyse 50 kilometre mesafeli bu yerleşim yerlerine hizmet götürmek kolay olmayacaktır. Bu dönem başkanlık payesi verilecek aday sıradan ve rastgele biri olamaz. Bu işi bilmeyen birinin başkan olması demek kargaşa ve kaosun doğması demek. Bu dönem yapılacak belediyecilik denem yanılma yöntemiyle yapılamaz” dedi.
“Çivrilin her köşesinde
hizmetlerim var”
2014 yerel seçimlerinde yeniden aday olmak için partisine başvurduğunu belirten Başkan Hakkı Aslan “üç dönem İlçeme hizmet ettim. Başkanlık yaptığım dönemler aralıklarla olduğu için hizmetlerimde aralıklar ve boşluklar oldu. Ama yinede Çivril’in her köşesinde hizmetlerimi görmek mümkün. Yaptığım eserler ve hizmetlerle doğduğum topraklara hizmet borcumu ödüyorum” dedi. Başkanlık yaptığı ilk dönemin 1980 Askeri darbesi ile sekteye uğradığını belirten Başkan Aslan “ilk başkanlık dönemim pratisyenlik dönemimdi. Buna rağmen büyük önemli ve acil hizmetleri yapma konusunda başarılı bir dönem oldu. Ancak iki yıl başkanlık yapabildim. Bu iki yıla bir çok hizmeti sığdğrmayı başardım “dedi. 1994 1999 yıllarında ikinci başkanlık döneminde Çivril’e hizmet etme fırsatı bulduğunu belirten Başkan Aslan “1980 de darbe ile bırakmak zorunda kaldığım başkanlık görevine 1994 yılında yeniden seçildim. Uzmanlaşma dönemim olan bu ikinci başkanlığımda 1980 den beri 14 yılda yapılamayan işlere el attık. Çivril’in içme suyu sorununu gelecek 100 yılı planlayarak bitirdik” dedi. 1999 seçimlerinde seçimi kaybettiğini ve Çivril’e iki dönem daha hizmet etme fırsatından uzak kaldığını belirten Başkan Hakkı Aslan 2009 yılında yeniden başkan seçildiğini belirterek “ilk başkanlığımla ikinci başkanlığım arasında 14 yıl ikinci ile üçüncü arasında 10 yıl ara olmasına rağmen Çivril’de hala yapacak işler olduğunun farkındaydım. Benim başladığım işler dışında Çivril’de görülen yapılan üretilen bir hizmet iş yoktu. 2009 da yeniden başkan olunca bu sefer Çivril’de bir ilki gerçekleştiridk ve Çivril2in tüm yollarını yeniden yaptık. Bu dönemde 850 Bin Metrekare yol yaptık. Bugün yolu yapılmamış hiçbir sokak hiçbir evin önü kalmamıştır” dedi.
“Çok Zorluğunu çektim ama Kanalizasyonda bana nasip oldu”
2009 yılında başkanlığa seçildiğinde kucağında ihalesi yapılmış ama başlanmamış bir kanalizasyon çalışması bulduğunu belirten başkan Aslan “başkan olduğumuzda ihalesi yapılmış bazı bölümleri kazılmış bir işin içinde bulduk kendimizi. Çivril’in her yeri kazıldı tüm yolları köstebek yuvası gibi oldu. İki yıl boyunca yazın toz kışın çamur sıkıntısı yaşadık. Kimseye meramımızı anlatamadık. Çok zorluk çektik ama Çivril’e kanalizasyonu yapmakta bana nasip oldu” dedi.
“İşi Uzmanına
Bırakmak gerek”
Çivril siyasi tarihinde Çivril’e en fazla hizmetin ve yatrımın kendi döneminde yapıldığına dikkat çeken Başkan Aslan “herkes gördü ki belediyecilik bizim işimiz. Her işi olduğu gibi belediyeciliğide uzmanına bırakmak gerek” dedi. 2009 yılından beri her ay 180 Bin TL kredi taksidi ödediğini belirten Başkan Aslan “belediyecilikte o kadar uzmanlaştık ki artık kendi asfaltımızı kendimiz döküyoruz. 4 yıldır içme suyuna zam yapmıyoruz. İlçemiz sınırlarında Organize hayvancılık alanları oluştuyoruz, tarhinde ilk defa Çivril’in tüm yollarını yapıyoruz sosyal ve kültürel alanlarda Denizli’nin hiçbir ilçesinde olmayan çalışmalara imza atıyoruz.Çivril belediyesi olarak Deniliye ve Türkiye’ye örnek oluyoruz” dedi. Başarısının Çivril halkı tarafından da görüldüğünü belirten başkan Hakkı Aslan girdiği her seçimden oylarını arttırak çıktığını ifade ederek “ilk başkanlığımı %28 oy oranı ile kazandım sonraki seçimlerde % 44 oy oranı ile göreve geldim son olarakta % 53 oy alarak halkımın verdiği vaziye aldım” dedi.
“Aday Kasım Ay’ı
içinde belli Olur”
2014 seçimlerinde CHP’den iki aday adayının başkanlık için müracaat ettiğini belirten Çivril Belediye Başkanı Hakkı Aslan “partimizden iki aday başkanlık için başvuru yaptı. Zannediyorum ki Kasım Ay’ının sonunda adaylık konusunda isim netleşir. Bizde çalışmalarımıza o yönde devam ederiz” dedi.



909 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası