• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406

#Diren Bayat

Çivril’e bağlı Bayat Köyü’nde bulunan Osmanlı döneminde hicri 1289 yılında yaptırılan dikdörtgen planlı taş ve ahşap süslemeli tarihi Bayat Camii, ayakta kalma savaşı veriyor. Cami içindeki dekoratif Süslemelerin bozulmaya başladığı, bazı yerleri yıkılan ve taşları yerinden sökülen tarihi mekânın restorasyonu için Denizli İl Özel İdaresi ve Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün çalışma yapması bekleniyor. En son 1947 yılında yapılan bakım onarım sonucu günümüze kadar ayakta kalan tarihi Bayat Camii, bakımsızlık yüzünden yeniden yıkılmaya yüz tutmuş. Süslemeleri dökülen tarihi caminin duvar taşları da yerinde durmakta zorlanıyor. Denizli İl Özel İdaresi ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün biran önce harekete geçerek ecdat yadigarı camiyi restore etmesi gerektiğini belirten Bayat köylüleri, tarihi eserin korunması gerektiğini ifade ederek, yetkililerin ilgisizliğinden yakındı.
2010 yılında Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğüne Cami için başvurduklarını belirten köy muhtarı Cevdet Baktur “ 2010 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğüne başvurduk caminin yıkılmadan tedbir alınmasını ve restorasyonun yapılmasını istedik ancak bize caminin Vakıf’ın değil Köyün malı olduğu söylenerek Vakıflar Müdürlüğü olarak bir çalışma yapamayacaklarını belirttiler. Cami köy tüzel kişiliğinin malı olduğu için Denizli İl Özel İdaresine başvurduk ve İl Özel idaresinin camimizi restore etmesini bekliyoruz” dedi. Bayat Camii’nin gözlerinin önünde eriyip gitmesinin üzüntüsü yaşadıklarını dile getiren muhtar Baktur, "bölgemizin en eski camilerinden en eski tarihi yapılarından birisi göz göre göre yok oluyor, böyle giderse belki birkaç yıl içinde Camii yerinde bir enkaz olacak. Dökülen işlemeler, yerinden teker teker düşen taşlar, tarihi caminin sonunu hazırlıyor." diye konuştu.
Camii için köy halkının ve muhtarlığın her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduğunu belirten muhtar Cevdet Baktur “camiinin yıkılmadan restore edilemsi için Bayat köyü olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Camii tarihi olmasa süslemeleri olamasa, normal bir bina olsa biz köylü olarak el birliği ile bu binayı tamir ederiz. Ancak Camimiz tarihi, içindeki süslemeler bizim koruyup tamir edebileceğimiz unsurlar değil bunun için Vakıfların ya da İl Özel idaresinin bu camiye sahip çıkıp konunun uzmanı kişiler ile bir çalşıma yapması şart” dedi. Bayat Cami hicri 1289 yılında Kare plan üzerine Minaresi olmayan bir cami olarak yapılmış. İç duvarlarında baskı süslemeler ile kalem içi süslemeler kullanılmış ve ahşap işçiliği ile dikkat çeken bir yapıt. Cami iç duvarları Kalem içi baskı süslemeler, geometrik şekiller, çiçek ve meyve motifleri ile bezenirken, cami duvarları ahşap direkler ile desteklenmiş.
Caminin tavanı ise saz tabir edilen kamış otları ve toprak ile kapatılmış.



1033 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası