• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406

Kerevit Seraserli’de yenir

Işıklı Gölü’nde kerevit çıkmaya başladı. Göle kıyısı olan Seraserli Köyü’nde Tuncay Artun adındaki lokanta işletmecisi Kerevit hakkında bilgi verdi. Bundan 30 yıl kadar önce Işıklı Gölünde kerevit avının bir çok aile için geçim kaynağı olduğunu belirten Artun, 80’li yıllarda bilinçsiz avlanma ve kerevit vebası denen hastalık göldeki kerevit popilasyonunu azalttı, bitirme seviyesine geldi. Şimdilerde sadece müşterilerine yetecek kadar kerevit avlayabildiklerini belirterek, tüm Çivril’lileri lokantasına davet etti. Tuncay Artun, 2006 yılında Eğirdir Gölünde başlayan kerevit üretme çalışmaları bu senelerde meyvesini vermeye başladığını dile getirerek “Keşke Işıklı Gölü için de böyle bir uygulama yapılsa” dedi.
Eğirdir Su Ürünleri Birim Koordinatörü Şakir Çınar, “tatlı su ıstakozu” diye bilinen kerevitin ülke sularında doğal olarak yayılış gösteren ve ekonomik değeri yüksek önemli ihraç ürünlerinden olduğunu söyledi.
Türkiye'de 1985 öncesinde yılda ortalama 8 bin ton kerevit üretimi yapıldığını belirten Çınar, üretim miktarının bu yıllarda Işıklı Gölü'nde ortaya çıkan bir mantar hastalığı olan "kerevit vebası" nedeniyle 200 tonlara kadar düştüğünü anlattı.
Hastalığın Eğirdir Gölü'nü de etkilediğini ve göldeki kerevit üretiminin 10 tona kadar düştüğünü ifade eden Çınar, kerevit üretiminin artırılması amacıyla 2006 yılında Eğirdir, Işıklı, İznik ve Bafra-Çernek göllerinden alınan popülasyon örneklerinin kontrol altında yetiştirilmesi çalışmasını başlattıklarını belirtti.
Çınar, bu kapsamda yumurtalı dişilerin kültür şartlarına adaptasyonunun sağlandığını ve yeni yavrular elde edildiğini kaydetti.
2007 yılında "Kültür Ortamında Yetiştirilen Kerevit Yavrularının Yaşama Oranlarının Artırılması" adlı projeyi gerçekleştirdiklerini söyleyen Çınar, 2007’den bu yana kontrollü şekilde kerevit üretiminin yapıldığını ifade etti.
2006'dan bu yana sürdürdükleri çalışmalar sonucunda Eğirdir Gölü'nde bitme noktasına gelen kerevit avını 75 tonlara çıkardıklarını kaydeden Çınar, av miktarını fazla artırmayarak popülasyonun av baskısından etkilenmemesini sağlayacaklarını söyledi. Çınar, göldeki kerevit miktarının ise avlanabilir oranın 4-5 katı olduğu kaydetti.



3120 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası