• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406

Domuz Avı Serbest Olsun

Çivril’de tarlalarına zarar veren domuzlardan bıkan çiftçiler yetkililerden yardım istedi. Çivril’e bağlı 6 köyde yaşayan çiftçiler, nohut ve tahıl ekili tarlalara zarar veren domuzlar yüzünden ürün alamamaktan yakındı.
İlçeye bağlı Osmanköy, Çakallar, Çağlayan, Aşağı Çapak, Belence ve Yukarı Çapak köylerindeki çiftçiler buğday, nohut, fiy, yonca ve arpa gibi ürün ekilen tarlaların, hasat döneminde mahsülde zarar oluştuğunu belirterek domuz avının serbest bırakılmasını istediklerini belirttiler. Domuz yüzünden tarlalarından hiç mahsül alamadıklarını belirten Çiftçiler “devletin koruması altındaki domuzlar bizim bir yıllık emeğimizi talan ediyor. Domuz avı serbest bırakılmadığı sürece bizim tarlalarımızdan ürün kaldırmamız imkânsız” dediler.
Çakallar muhtarı Musa Öztürk, zararın daha fazla büyümesini engellemek amacıyla domuzları korkutup kaçırmak için çeşitli noktalarda nöbet tutmaya başladıklarını belirterek “tarlarımızda nöbet tutuyoruz ancak diğer tarlalardaki ürünleri hasat etmeye gittiğimiz zaman domuzlar hemen mahsulü talan ediyor” dedi.
“Ektiğimiz tohum kadar bile ürün alamıyoruz”
Çağlayan Köyünden Recep Maviş’de domuzların özellikle nohut ve fiğ gibi yemlik bitkilere zarar verdiğini belirterek “Domuzlar nohut, arpa ve fiğ gibi ürünleri çok seviyor. Daha önceki yıllarda Bin, Bin beş yüz kilo nohut aldığımız yerden iki yıldır 100 kilo bile ürün alamıyoruz. Çoğu arkadaşımız nohutlar olmadan yolmak zorunda kalıyor. Buda ürün kalitesini ve verimini düşürüyor” dedi.
“Sürek avı için izin verilmeli”
Osmanköy’lü çiftçi ve eski Osmanköy muhtarı Bahri Altındağ’da domuzların sürüler halinde tarlalara indiğini ve tarladaki mahsulü talan ettiğini belirterek “av yasağı ile domuzlarda aşırı bir artış oldu. Gece gündüz tarlalarda nöbet bekliyoruz. Gidemediğimiz bazı tarlalara ses sistemi bile kurduk. Bazı arkadaşlar ses bombası kuruyorlar, ben de tarlama ışıklandırma ve lamba sistemi kurdum ama zamanla alışıyorlar korkmuyorlar. Bu konuyla ilgili olarak Denizli Orman Bölge Müdürlüğüne ve Orman Bakanlığına dilekçe yazdık verdik. Çiftçi olarak biz elimizden gelen tedbiri alıyoruz ama yeterli gelmiyor. Bu konuda devlet bize bir yol göstermeli” dedi.
Köylerinin ormanlık alanlara çok yakın ve dağlık olması nedeniyle yaban hayvanlarının çok olduğunu belirten Bahri Altındağ “önceden domuzu avlamak serbestti. Hem köylüler hem de dışardan gelen avcıların yaptığı av sayesinde domuzlar bu kadar çok olmuyordu. Ama şimdi 100 – 120 hayvandan oluşan sürüler halinde dolaşıyorlar. Av sezonu 17 Ağustos’ta açılacak, domuzlar o zamana kadar tarlada ne varsa yer. Domuz avı serbest bırakılmazsa bu köylerdeki tarım biter. Daha önceleri çok güzel elma yetişen bölgemizde şimdi elma ağacı yok. Domuzdan elma hasadı yapamayan herkes elmasını kökledi. Zamanlar arpa, buğday nohut ekimi de biter” dedi.
Köylülerin bazı geceler tarlalarında domuz vurduğunu da belirten Altındağ “tarlada nöbet beklerken bazen domuzlara ateş ediyoruz ama bu hayvanlar öyle bir iki tane vurmayla korkacak ya da azalacak hayvan değil. Domuzlar için devlet izniyle sürek avı yapılmalı ya da av meraklıları için bu bölgelerde özel izinle av alanları oluşturulmalı. Yıllardır dile getirmemize rağmen çare bulunamadı. Domuzlar talana devam ediyor. İnsanların geçim kaynağından daha mı kıymetli bu hayvanlar? Sürü halinde geliyorlar. Vuramıyoruz. Çaresiziz” dedi.



1276 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası