• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.164234.3011
Euro37.473537.6237

ÇİVRİL’Lİ YASİN ÖZTÜRK ÜRETİCİLER İÇİN TBMM BAŞKANLIĞINA YAZILI ÖNERGE SUNDU

14/07/2023

ÇİVRİL’Lİ YASİN ÖZTÜRK ÜRETİCİLER İÇİN TBMM BAŞKANLIĞINA YAZILI ÖNERGE SUNDU

    İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk meclise sunduğu önerge ile üreticinin kanayan yarasını parmak bastı.

    İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Hububat üreticilerinin sesi oldu. TMO tarafından açıklanan buğday alım fiyatlarının, üreticilerin beklentilerinin altında kaldığını dile getiren Öztürk, çiftçilerin ürünlerini TMO’ya satmak için randevu almakta sorun yaşadığını belirtti. Yasin Öztürk, Araştırma Komisyonu kurulması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı önerge sundu.

    İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, hasat mevsiminde büyük zorluklar yaşan buğday üreticisinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Öztürk, verdiği önergede;

    TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 “Çiftçilerimizin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile yaşadıkları” sorunların araştırılması ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacı ile Anayasamızın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105.Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasını;

    Gerekçe; Tarım sektörünün vazgeçilmez ürünü binlerce yıldan beri olduğu gibi buğday. Pek çok gıda ürününün hammaddesi olması nedeniyle buğday kritik bir öneme sahip.

    Dolayısıyla buğday alım fiyatları her zaman sadece çiftçiyi değil, herkesi ilgilendiren bir konu.

    Açıklanan fiyat o sene soframıza gelen ekmeğin bile fiyatını belirleyen faktörlerden biri.

    Bu yıl 6 Haziran’da yapılan kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan buğday fiyatlarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250, arpada 7 bin lira olarak kararlaştırıldı.

    Hasat yapılan illerde randevu sistemini açarak alımlara başlayan TMO; 310’u kendi iş yeri, 230’u ise sözleşme imzalandığı lisanslı depolar olmak üzere ülke genelinde 500’ün üzerindeki noktada alım faaliyeti gösteriyor.

    Ancak; çiftçilerimizin büyük bir çoğunluğu günlerce uğraşmalarına rağmen randevu alamamaktan şikâyetçi. Randevu almayı başarabilen çiftçilerimiz ise “Kota doldu, ürünleriniz yaş vb. gibi” bahanelerle ürünlerini teslim edememekten şikâyetçi.

    Ukrayna’dan Türkiye’ye “Tahıl koridoru” açacağız diye çabalamak yerine; büyük özveri göstererek tahıl da rekolteyi arttırmayı başaran Türk Çiftçisinin ürününü değerinde ve zamanında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) almasını sağlamak en doğru ve yerinde hareket olacaktır.

    Kurulmasını talep ettiğimiz Meclis Araştırma Komisyonu çalışmaları ile “Çiftçilerimizin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile yaşadıkları” sorunları çözüme kavuşturabileceğimizi düşünmekteyiz” ifadelerine yer verdi.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası