• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339

TARİHİ CAMİ YENİDEN RUTUBETE TESLİM OLDU

11/04/2023

TARİHİ CAMİ YENİDEN RUTUBETE TESLİM OLDU

    Restore edilen tarihi cami rutubete yenik düşüyor. Çivril’de geçen yıl restore edilen ve ibadete açılan tarihi Bayat Camisinin duvarları son yağışlarda nem aldı.

    Osmanlı döneminden kalma tarihi Bayat Camisinin iç ve dış duvarları, rutubetin etkisiyle kabarmaya ve boya ataya başladı. Caminin avlusunda bulunan mescit de rutubet ve bakımsızlıktan olumsuz etkilendi.

    Çivril’in önemli tarihi mekânlarından Bayat Cami son yağışlardan olumsuz etkilendi. Geçen yıl Denizli Valiliği, GEKA ve Çivril Belediyesi tarafından geliştirilen proje ile restore edilen ve yeniden ibadete açılan tarihi caminin iç ve dış duvarları nem yüzünden kabarmaya başladı. Denizli’deki nadir camilerden olan ve duvar süslemeleri ile dikkat çeken caminin bir yıl geçmeden rutubet alması tepkilere neden oldu.

    Uzun yıllar restore edilmeyi bekleyen ve çatısı çökme noktasına gelen Bayat cami yaklaşık bir yıl süren çalışmalar ile kerpiçten aslına uygun olarak restore edildi. Duvar süslemeleri de aslına uygun olarak yeniden yapılan cami yapılan çalışmaların tamamlanmasının ardından 2022 yılı Mayıs ayında ibadete açılmıştı. Nisan ayı ile etkili olan yağışlar sonrasında caminin dış bahçe duvarları ile iç duvarları ve çatısında rutubetlenmeye bağlı olarak sararma ve atmalar başladığı ifade edildi. Camiinin bir yılda nem almasına tepki gösteren mahalle sakinleri “uzun yıllar yapılacak diye beklediğimiz caminin duvarları bir yılda sararmaya başladı. Çatısından akan su duvarları kabarttı. İç duvarları nemden dolayı boyalarını atacak. Bir yıl önce yapılan caminin bu şekilde yağmurdan etkilenmesi doğru değil” diyerek duruma tepki gösterdiler. Cami iç duvar süslemelerinin orijinal olduğunu ifade eden köylüler “uzun yıllar çatısı açık olduğu için caminin süslemeleri solmaya yüz tutmuştu. Yapılan restorasyonla süslemeler aslına uygun yapıldı fakat şimdi de duvarlar nem alıyor. Caminin bütün duvarlarında sararma ve kabarma var. Tedbir alınmazsa hem duvarlar hem de süslemeler büyük hasar görecek” dedi.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası