• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479

ZAFERİN YILDÖNÜMÜNDE ADD PANEL DÜZENLEDİ

10/09/2022

ZAFERİN YILDÖNÜMÜNDE ADD PANEL DÜZENLEDİ

    30 Ağustos Zafer Bayramı ve Milli Mücadelenin 100. yılı dolayısıyla Çivril ADD şubesi tarafından panel düzenlendi. Ziraat Odası toplantı salonunda düzenlenen panele konuşmacı olarak Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı, Dr. Süleyman Tüzün, Dr. Arif Güvenir ve Münir Sayhan katıldı.

    Panelin açılış konuşmasını yapan ADD Çivril Şube Başkanı İsmail Kaplan katılımcılara teşekkür ederek “Cumhuriyetimiz için, ülkemiz için, geleceğimiz için en güzel reçetenin “Atatürk” olduğunu daha iyi anladığımız bu günlerde, panelimize katılarak destek verdiğiniz için hepinize teşekkür ederim” dedi.

    Atatürkçü Düşünce Derneği GYK Üyesi Dr. Arif Güvenir’in açılış konuşmasıyla başlayan panel konuşmacıların sunumuyla devam etti. Açılış konuşmasında Dr. Arif Güvenir, “30 Ağustos son 100 yılı savaşlarla geçmiş, 20.Yüzyılın başında Trablusgarp Savaşı, Başkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşında ekonomik ve insan gücü bakımından yıpranmış, öyle ki dışarıdan bakıldığında dokunsan yıkılacakmış gibi görünen bir toplum vardı.  Binlerce yıllık ordu geleceğine sahip Türk Milleti’nin küllerinden yeniden doğarak kazandığı büyük bir zaferdir.  Anadolu’nun işgali ardından, vatanın kurtulması için farklı fikirleri olan grupları tek bir hedefte, birleştirerek kurtuluşa götüren bir liderin başarısıdır. Kurtuluş Savaşı’nı kutsallaştırmak için “Türk Milleti’nin cinnet getirmiş haliydi” diyenlere, “Büyük Taaruz tam bir hesap işidir, akıl ürünüdür” diyen bilge bir liderin hikayesidir.  30 Ağustos, Haçlı Savaşlarının zaferle biten son perdesidir. Milattan önce 500 yılında başlayan doğu batı savaşlarında, Akhalı’lara karşı, Truva’lıların kazandığı tarihi bir rövanştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun gerilemeye başladığı, Viyana bozgunundan 239 yıl sonra yapılan ileri taarruz harekatıdır. Anadolu’nun sonsuza kadar Türk Yurdu olarak kalacağının dünya ilanıdır. Mazlum Milletlere örnek olan, emperyalizme karşı kazanılan ilk savaştır” dedi.

    Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsünden Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı online olarak katıldığı panelde 30 Ağustos Zaferinin önemi ve kuvayi milliye hakkında bilgiler verdi. Mustafa Kemal Paşa'nın Kuvva-yi  Milliye’nin, İzmirin işgali sonrası halkın içinden gelen bir tepki olarak başladığını belirten Elmacı; Kendisine Kuvva-yi Milliye’nin ne olduğunu soran yaşlı bir köylüye de "Kuvva-yi Milliye sizin yastığınızın altındaki silahtı, biz onu kullanmanıza yardımcı oluyoruz" cevabını verdiğini ekledi. Elmacı, 30 Ağustos'taki büyük taarruzdan önce Atatürk'ün Ali Fethi Bey'i anlaşma için Avrupaya gönderdiğini ancak İngilizlerin oyalamaları  üzerine kimsenin ummadığı bir anda büyük gizlilik içerisinde 26 Ağustos sabahı top atışlarıyla saldırıya geçildiğini belirtti. Büyük taarruz ile 1699'daki toprak kayıbı sonrası son savunma savaşı sayılan Sakarya muharebesinin ardından ilk kez emperyalist batı devletlerine karşı bir taarruza geçildiğini ekleyen Elmacı bu zaferle batının Türkleri Anadoludan atma hayallerinin de engellendiğini söyledi. Konuşmasının sonunda Elmacı; 30 Ağustos Zaferi’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolu da açtığını, bu zafer kazanılmasaydı bugün çok farklı bir Türkiye'de yaşamak durumunda kalınacağını belirterek, “Bu nedenle herkesin 100.yılındaki bu zaferin önemini bilmesi gerekir. Başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm emeği geçenleri minnetle anıyorum” dedi.

     Konuşmacı öğretmen yerel tarih araştırmacısı Münir Sayhan; “15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal eden Yunan kuvvetleri kısa sürede işgal alanlarını genişletmeye başlar. Bu amaçla Ocak ayının ilk haftası (1921) Çivril’i işgal ederler. Bu bir keşif işgalidir. Kısa sürede geri çekilirler. 1 Nisan 1921’de ise kalıcı olan ikinci işgal başlar. Bugün Gökbaşlı damlarında 6, Akpınar ve bugün ki şehitler mevkinde olmak üzere 9 kişi şehit edilir. Aynı günün akşamı ise Cabar köyümüz yakılır ve 83 kişi katledilir. İşgal öncesi günlerde ise  Çivril Müdafaa i Hukuk Cemiyeti kurulmuş, başta Aydın cephesi olmak üzere pek çok yere asker ve ayni yardım yapılmıştır. 526 gün süren bu işgal, 30 Ağustos 1922 de Kocatepe’de kazanılan büyük zaferle birlikte son bulmuştur. Bugün bize çifte zafer yaşatan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarına saygılarımı sunuyorum, şehitlerimize rahmet diliyorum. ADD Çivril Şubesi olarak milli mücadele şehitlerimizi unutmadık. Bu şehitlerimizden 5 tanesinin günümüze ulaşan mezarlarını ve çevre düzenlemelerini yaptırdık. 2006 yılında, bugün ki şehitler mevkinde yoğun bir katılımla açılışını yaptık. Bu vesile ile ilçemiz, bu gün ki resmi törenlerin yapıldığı bir şehitlik kazanmış oldu” dedi.

     Konuşmacı Hacettepe Üniversitesi Atatürk ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Emekli Öğretim Üyesi Dr. Süleyman Tüzün; “Son zamanlarda Milli Mücadele’yi ve Milli Mücadele’de Atatürk’ün rolünü küçümseyen kişiler çoğaldı. Aslında bu düşüncedeki insanlar her zaman, hatta Atatürk’ün yaşadığı dönemde bile vardı. Ancak son yıllarda bunların sayıları ve cehaletten, gafletten ve hatta ihanetten kaynaklanan cüretleri, görünürlükleri arttı. Ancak her şeye rağmen Milli Mücadele bir tarihsel gerçektir ve Atatürk de onun önderidir. Varlığımızı ve Cumhuriyetimizi Milli Mücadele’ye ve Atatürk’ün eğilip bükülmeyen, yanılmayan, aldatılamayan iradesine borçluyuz. Varlığımızın, bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün temelinde bu gerçeklikler vardır. Şu soruyu kendimize sorabiliriz. Atatürk olmasaydı ne olurdu? Muhtemelen yine bir Milli Mücadele dönemi olurdu, ancak büyük bir ihtimalle mücadele böyle sonuçlanmazdı. Çünkü Atatürk birleştirici, toparlayıcı özelliğiyle Türk Milletini bir hedefe yöneltip mücadeleyi başarıya ulaştırmış, sonraki kuşakların da peşinden gidecekleri bir hedefi göstermiştir o hedef çağdaş uygarlığın üzerine çıkmaktır. Türkiye gerçekten Atatürk’ün izini takip edenlerin öncülüğünde bir gün o hedefe mutlaka ulaşacaktır” dedi.

    Panel soru cevap şeklinde devam etti.

    Panele; CHP Bekilli İlçe Başkanı Oğuz Damlı, Çivril Belediyesi Belediye Eski Meclis Üyesi Türkan Keyik, önceki dönem CHP Belediye Başkan Adayı Ömer Köseoğlu, Çivril Belediyesi Eski Başkanı Hakkı Aslan, CHP İlçe Başkanı Bedri Ataş, ADD Genel Denetleme Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Aslan, CHP Belediye Meclis Üyesi Nuran Şafak, ADD üyeleri ve vatandaşlar katıldı.           Haber: Ali ŞAHAN


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası