• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382

KURAKLIĞIN SEBEBİ OLARAK GÖSTERİLEN DOLU TOPU SÖKÜLDÜ

08/06/2021

KURAKLIĞIN SEBEBİ OLARAK GÖSTERİLEN DOLU TOPU SÖKÜLDÜ

Çivril’de yaşanan kuraklığın sebebini dolu topuna bağlayan çiftçiler yetkililerden yardım istedi. Yetkililer çiftçinin sesine kulak verdi ve dolu topunu söktü.
Çivril Yavuzça Çiftliği ve Karayahşiler’de bulunan tarım firmalarının bahçesine kurulan ‘Dolu Topunun’ yağmur bulutlarını dağıttığını iddia eden çiftçiler ziraat odası ve ilçe tarım müdürlüğünün konuya çözüm getirmesini istedi.
Kullanılması halinde yağmur bulutlarını dağıttığı iddia edilen dolu topu cihazlarının son bir haftadır kullanıldığını iddia eden Çivril’li çiftçiler duruma sosyal medyadan tepki gösterdi. Meteoroloji kaynaklarında Çivril’de sağanak yağış görünmesine rağmen yağmur yağmadığını belirten çiftçiler firmaların cihazları çalıştırdığını ve yağmur bulutlarının dağıldığını iddia etti.
Son iki sezondur sulama yapamayan ve umudunu yağışlara bağlayan çiftçiler, sağanak yağış uyarısına rağmen yağmayan yağmuru Karayahşiler Mahallesi ve Yavuzça Çiftliğinde kurulu dolu toplarına bağladı. Yağmur bulutlarının belirmesinin ardından firmaların cihazları çalıştırdığını iddia eden üreticiler bulutların yağış öncesi cihaz vasıtasıyla dağıtıldığını iddia etti.
Çalıştırılması durumunda 10 kilometre çapındaki bulutları dağıttığı iddia edilen cihazlardan Çivril’de üç adet olduğunu belirten üreticiler Çivril Ziraat Odası ve Çivril İlçe Tarım Müdürlüğü’nün konu ile ilgili bilgilendirme ve denetleme yapmasını istedi. Çiftçiye yasak olmasına rağmen firmaların yeraltı sularını istediği gibi kullandığı için yağmur yağmasını istemediğini belirten çiftçiler “Firmaların büyük su kuyuları var yer altından sulama yapıyorlar. Onun için yağmura ihtiyaçları yok. Onlar doluya karşı kullanıyoruz diyorlar ancak yağmur içinde o cihazları kullanıyorlar. Yağmuru dağıtarak meyvelerde oluşacak leke ve zararların önüne geçiyorlar. Firmaları denetleyen yok. Hangi durumlarda kullandıklarını bilen yok. Yağmur bulutları toplandı mı riske girmiyorlar.”
Yaşanan bu gelişmelerin ardından Çivril Kaymakamlığı’na ve Çivril İlçe Tarım Müdürlüğü’ne yapılan şikayetler değerlendirilerek yetkililer dolu topu denilen cihazları yerinde inceledi. Yapılan incelemenin ardından “Şikayete konu cihaz bozuk ve kullanılmaz haldedir. Cihaz en kısa sürede müdürlüğümüz ekipleri nezaretinde sökülecektir” denildi. Aynı gün içerisinde cihaz yetkililer nezaretinde yerinden söküldü.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası