• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351

AYÇEKİRDEĞİ HASADI BAŞLADI

27/08/2020

AYÇEKİRDEĞİ HASADI BAŞLADI

Ayçekirdeği yetiştiriciliğinde söz sahibi olan Çivril ovasında hasat başladı. Her sezonda olmasa bile genel anlamda çiftçinin yüzünü güldüren ve değerini kaybetmediği için ‘Beyaz altın’ olarak tanımlanan ayçekirdeği hasadı başladı.
Yıllık yaklaşık 50 bin ton çekirdeğin yetiştirildiği Çivril’de hasat başladı. Geçen yıllara nazaran ekim alanının az olduğu sezonda çiftçi çekirdek fiyatının 15 liraya kadar çıkmasını bekliyor.
Çivril ve bölge çiftçisinin her sezon kurtarıcısı olan çekirdekte hasat başladı. Son iki yılda fiyatı biraz düşse de bu sezon fiyattan ve üretimden umutlu olan çiftçiler ‘çekirdek bu sene para edecek’ diyerek umutlarını dile getirdiler.
Tarlalarda işçiler tarafından kesimi yapılan çerezlik ayçekirdeği daha sonra patoz yada biçerdöverden geçiliyor ve sergilerde kurutulduktan sonra satışa hazır hale getiriliyor. Tarlasındaki çekirdeğini hasat eden çiftçilerin en büyük beklentisi, emeklerini kurtaracak ve yüzlerini güldürecek bir fiyat. Çiftçiler, verim ve kalitenin yüksek fiyatla tamamlanması ile de yüzlerinin güleceğini belirtiyorlar.
Seraserli mahallesinde çiftçilik yapan Berhudar Karabulut (55) çekirdeğin bu yıl hak ettiği değeri bulduğunu söyleyerek “Beyaz altın bu yıl yüz güldürecek. Emeğimizi kurtaracak. Allah ağız tadıyla dostlarla yemeyi nasip etsin” dedi. Harman yerinde çekirdek kuruturken bulduğumuz üretici Berhudar Karabulut Nisan ayında başlayan çekirdek işinin Ağustos’un son haftalarında harman ve satışla sonlandığını ifade ederek “Çekirdek Nisan ayında ekilir sonra çapası, sulaması derken Ağustos ayında da hasat edilir. Ben çiftçiyim yıllarca toprağı ekerim topraktan doydum topraktan emekli oldum. Çok şükür bu yıl çekirdek güzel. Fiyatı da 13.5 – 15 lira arasında olacak. Tüccar daha çekirdek savrulurken gelip alıyor bu yıl çekirdek çiftçiye güzel para kazandıracak” dedi.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası