• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.201632.3307
Euro34.675034.8139

ŞEFTALİ VE ELMA YÜZ GÜLDÜRÜYOR

ŞEFTALİ VE ELMA YÜZ GÜLDÜRÜYOR

Çivril Çiftçisinin önemli geçim kayanaklarından olan şeftali ve elma bu sene üreticinin beklediği fiyatla alıcı bularak yüz güldürüyor.
En küçük boyları 1 liradan alıcı bulan şeftalinin orta ve büyük boyları 1,50 ila 1,90 lira arasında alıcı buluyor.
Elma ise dalında 1,20 ila 1,30 liraya tüccarlar tarafından alınıyor.
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul tarım ürünlerinin fiyatlarının geçen seneye nazaran iyi olduğunu ancak maliyetlerdeki artışın fiyatlara yeteri kadar yansımadığının altını çizdi.
Başkan Özkul “Şeftali fiyatı geçen seneye oranla %100 artmış durumda, ortalama 1,80 ila 1,90 arasında alıcı buluyor. Her ne kadar rekolte düşükte olsada fiyatlar güzel. More adı verilen şeftalide geçen yıla göre %60 rekolte kaybımız var. Kristaven isimli şeftalinin hasadı daha yeni başlıyor. Kalitesi çok yüksek. Çiçek döneminde bir günlük soğuktan dolayı biraz eksik verim aldık ancak kaliteden memnunuz. Bu sene Çivril bölgesinde 15 bin ton şeftali üretimi yapıldı.
Çekirdek hasadı Pazartesi günü başladı. Bir iki günlük kurutma ve yine bir iki günlük patoz çıkarma işlemlerinin ardından Cuma günü inşallah çiftçilerimiz ile tüccarlar bir araya gelerek satış işlemleri başlayacak. Kaliteli, güzel, içleri dolu çekirdeklerimizin bu yıl 6 ila 7 lira arasında alıcı bulmasını bekliyoruz. Çekirdekte rekolte geçen senelere nazaran düşük. Bunun sebebi uzun süredir çekirdek eken çiftçilerimizin tarlalarını dinlendirmek üzere hububat ekimi yapması. Bu yıl ilçemizde 25 bin ton çekirdek hasadı yapılmasını bekliyoruz.
Elma fiyatları ise hasadın gerçekleşmemesi sebebi ile henüz netleşmezken dalında elma 1,20 - 1,30 liraya satılmaya başlandı bile. Geriye dönüp baktığımızda ilçemizde yetişen tarım ürünlerinin fiyatları her ne kadar artsa da girdileri karşılamıyor. Bugün gelinen noktada inşaat sektörü olsun, zirai ilaç sektörü olsun, tarım aletleri olsun fiyatlarda %40 ile %50 oranında artış göstermektedir. Bununla birlikte çiftçinin mahsulü yerinde saymakta. Buğdayı ele alacak olursan geçen sene 85 - 90 kuruşa alıcı bulan buğday bu sene yine aynı fiyatla alıcı bulmakta. Oysaki geçen sene 1 liraya satın aldığımız 250 gr ekmek bu sene yine 1 liraya alıyoruz ama 200 gram olarak satın alıyoruz. Bu ekmeğe %20 civarında zam geldiğini göstermektedir. Yani ekmeğin ham maddesi olan buğday fiyatı değişmezken ekmeğin fiyatının artması oldukça düşündürücü ifadelerini kullandı.
Çiftçiler Durumdan
Memnun Değil
Mazota, gübreye, tarım aletlerine gelen zamların fiyatlara yeteri kadar yansımadığını ifade eden çiftçiler, “Geçen seneki ve ondan önceki seneki fiyatlar çok düşük olduğu için bu seneki fiyatlar rakamsal olarak iyi gibi görünüyor olabilir, ancak emeğimizin karşılığı bu olmamalı. Bundan 5 sene evvel çekirdek 5 lira ederken bu sene 6,5 lira etmesini bekliyoruz. 5 yıl önce mazot, tarım aleti, zirai ilaç fiyatları ikiye hatta üçe katlamış durumda. Bu sebepten dolayı fiyatlardan memnun değiliz.
Ancak hükümetin tarım kredisi borçlarını ikinci defa üst üste ertelemesi de bizleri bir nebze olsun rahatlatmıştır ” dedi.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası