• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406

GÜBREYE ÖTV GELDİ

GÜBREYE ÖTV GELDİ

Zor günler geçiren Çivrilli çiftçileri üzecek bir haberde Bakanlar Kurulundan geldi. Çiftçilerin en çok kullandığı madde olan gübreye Bakanlar Kurulu Kararı ile ÖTV geldi.
Maliyetlerin arttığı, yağışların azalarak ürünlerin kurumaya yüz tuttuğu bu günlerde oldukça sıkıntılı olan Çivrilli çiftçiler geride bıraktığımız hafta üzücü bir haber daha aldılar. Buna göre ÖTV Kanunu'nu düzenleyen karar kapsamında: Kimyevi gübre ya da gübre hammaddesi niteliğindeki ürünler 27 Mart 2018 tarihinden itibaren Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) tabi hale geldi. Kimyasal içerikleri nedeniyle kimyevi gübre ya da gübre hammaddesi niteliğindeki ürünler için kiloda yaklaşık 1 Türk Lirası (0,9390 TL) ÖTV alınacak.
Hükümet yetkilileri bu vergiyi kimyasal gübre kullanımını azaltıp, organik gübreye daha fazla kullanım alanı açmak olarak nitelendirseler de çoğunluğu oluşturan kimyasal gübre kullanan çiftçiler vergiye tepkili. Gelişmiş ülkelerde bu uygulamanın uygulandığını hatırlatan yetkililer toprağın zehirlenmemesi için bu adımı attıklarını ifade ediyorlar.
Türkiye'de ki çiftçilerin yüksek oranda kimyasal gübre kullandığı göz önüne alındığında maliyetlerle baş edemeyen çiftçilerin işinin daha da zorlaşacağı düşünülmekte. Zamların üreticiyi ve tüketiciyi olumsuz etkileyeceğini ifade eden çiftçiler “Bizim için işler iyi gitmiyor. Toprağa gübre atılmadığı takdirde verim alınamıyor. Organik gübre Türkiye'de ve Çivril'de fazla yaygın değil. Bildiğiniz gibi Çivril'e uzun zamandır yağmur yağmıyor. Gidişat çok kötü. Masraflar artıyor bizim bu sene masrafları karşılayıp karşılayamayacağımız meçhul. Dileğimiz ürünleri sağlıklı bir şekilde alarak borçlarımızı kapatmak.”dediler.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası