• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.297332.4267
Euro34.583134.7217

SESSİZ DÜNYANIN KONUŞAN ELLERİ

SESSİZ DÜNYANIN KONUŞAN ELLERİ

Çivril Halk Eğitim Merkezinde 15. Grup İşaret Dili Kursu başladı. Halk Eğitim Merkezinde verilen ve yaklaşık 70 kursiyerin bulunduğu 15. Grup hafta sonları gördükleri derslerle İşaret Dilini başarılı bir şekilde öğreniyor.
Farklı yaş ve meslek gruplarından kursiyerlerin katıldığı kursta dersler oldukça keyifli geçiyor. Alanında uzman olan ve eğlendirerek öğreten kurs eğitmeni Gamze Kocabaş öğrencilerine kursu sevdiriyor ve hepsiyle tek tek ilgilenmeyi ihmal etmiyor. Kursiyerlerin yaptıkları ya da yapmak istedikleri meslekleri öğrenen Kocabaş İşaret Dilini öğrenmenin iş hayatında ne gibi faydaları olduğunu da anlatıyor.
Çivril'de ilk olarak 10 Aralık 2016 tarihinde başlayan kursla birlikte yaklaşık 300 kişiye işaret dili farkındalığını kazandırdıklarını ifade eden Kocabaş “Şu an 15. Grubumuzdayız. 15. Grupta 70 kişiye yakın kursiyerimiz var. Fakat insanlık hali, sağlık sorunları olabiliyor, kursiyerlerimizin iş hayatı sekte vurabiliyor, üniversiteli kursiyerlerimiz memleketlerine gidebiliyor. Bu yüzden başladığımız sayıda kursumuzu bitiremeyebiliyoruz. Bu grubumuzdan ümitliyim. Temennimiz en az kayıpla kursumuzu tamamlamak.”dedi.
Kursların talep doğrultusunda açıldığını belirten Kocabaş, Türkiye'de işitme engelli vatandaşlara verilen haklar devam ettiği sürece ve bu alanda yapılan çalışmalar sürdüğü sürece sadece Çivril'de değil tüm Türkiye genelinde işaret dili kurslarının devam edeceğini sözlerine ekledi.
ÇİVRİL'DE İŞİTME ENGELLİ BİREYLER VAR
Çivril'de yok gibi görünse de işitme engelli bireylerin olduğuna dikkat çeken Kocabaş “Çivril'in bazı mahallelerinde akraba evliliklerinden kaynaklı işitme engelli bireyler var. İki tarafta İşitme engelli olan evli bireyler var. Bu bireylerinde çocuklarının eğitimi anne-babalarının ellerinde olduğu için, biz anne-babaların eğitimini bu noktada çok önemli görüyoruz. Burada kursların açılma amacı sadece konuşabilen bireyler için değil. Çivril'de bulunan işitme engelli bireylere de bir sosyal ortam sağlamak. Bir örnek verecek olursak; Çivril'de 8 yaşında bir kızımız var. Anne-baba konuşmadığı için bu kızımızın tüm yeterliliği olmasına rağmen konuşmayı ve duymayı reddediyordu. Kızımız hayatından sesi çıkarmış. Biz burada gerekli yönlendirmeyi yaptık. Anne-babayı durum hakkında bilgilendirdik. Artık işitme engelli olmadığına dair alacakları rapor doğrultusunda kızımızı rehabilitasyon merkezlerine göndermeleri gerekiyor. Bunun dışında Halk Eğitim merkezine sadece çay içmeye gelen işitme engeli bireyler var. Bu bireyler buraya gelmekten çok mutlular. Çünkü burada kendilerini anlayan bir topluluk var ve onlar bu topluluktan çok mutlular.”dedi.
AMAÇ SADECE SERTİFİKA DEĞİL
Halk Eğitim Merkezinde kaliteli ve nitelikli bir şekilde işaret dili öğrenenlere sertifika verdiklerini ifade eden Kocabaş amaçlarının sadece sertifika vermek olmadığını belirtti. Kocabaş “Evet sertifika gerçekten çok önemli ama bugün birçok noktada işitme dili bilen kişilere ihtiyaç var. Sertifika aldığınızda bu ihtiyaçları giderebilecek seviyede işaret dilini bilmeniz gerekiyor. Örneğin bugün hastanelerde, adliyelerde, postanelerde, bankalarda işaret dili bilen kişilere ihtiyaç var. Bugün EDevlet sistemi bile işitme engellilere yönelik ayrı bir sayfa açarak sadece işaret dili uzmanlarıyla işitme engelli bireylere hizmet veriyor.
Devletimiz bu durumun farkında. Bir yandan da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işitme engelli bireylerin topluma karışıp istihdam edilmesi için bu alanda ciddi çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar devam ederken de ileri derecede işaret dilini bilen ve işitme engelli olmayan bireylere ihtiyaç var.”dedi. H: Oral SARI


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası