• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.297332.4267
Euro34.583134.7217

ADNAN KESKİN IŞIKLIYA EL ATTI

ADNAN KESKİN IŞIKLIYA EL ATTI

CHP Denizli Eski Milletvekili, Genel Başkan Eski Yardımcısı ve Genel Sekreteri Adnan Keskin, baba ocağı Çivril’de çiftçilerin sorunlarını dinledi. Işıklı Gölünde suyun yaklaşık 2 kilometre çekildiğini belirten Keskin, "Neredeyse 2 kilometreye kadar su geriye çekilmiş. Balıkçı kayıkları olurdu balık tutmaya çıkılırdı. Maalesef artık gölün geniş bir kısmı kurumuş durumda. Bunun iki sebebi var; birincisi eskisi kadar kar ve yağış olmadığı için Işıklı suyunun debisi azaldı. İkincisi de; eskiden Küfü Çayı'nı besleyen 258300 kilometrelik dere yatakları yağan yağmurların suyu ile buraya intikal etti. Maalesef Veysel Eroğlu Orman ve Su İşleri Bakanı olduktan sonra Küfü Çayı üzerinde 3-4 tane gölet yaptırdı. Dolayısıyla Küfü Çayı'ndan bu barajın dolmasına katkı yapan su gelmez oldu. Böylelikle Küfü Çayı'nın damarları kesildi. Şimdi ise başka bir engel çıktı. Dinar'daki meyve suyu fabrikasından gelen atık sulardan dolayı da artık buraya su gelmiyor. Orası da kapatılınca su bataklığa doğru gitmiş. Işıklı Gölü de kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış. Işıklı Gölü Barajı 1950'den sonra yapıldı. O günden bu güne yağmur ve sel sularının gelmesiyle ciddi bir toprak dolması meydana geldi. Sulama Birliği'nin başkanları geçen dönemlerde buranın toprağının temizlenmesi için yetkililere başvurdular. 120-130 milyonluk bir proje var ortada. Proje; burada toplanacak su miktarını arttırmaya yönelik bir temizlik yapılmasını içeriyor. Yetkililer de buraya gelerek gerekli incelemeleri yaptılar. Buranın temizlenmesi noktasında devletin resmi kaynaklarında bir karar oluştu. Kaynak aktarılarak bu konuda bir girişim yapılamadığı için toprak temizlemesi de yapılamıyor. Dolayısıyla Işıklı ve Baklan Ovası'nda çiftçilik yapan insanlar kendi kaderleriyle baş başa kaldılar. Yol güzergahında görülüyor; 10 tane ayçiçeği işleme işletmeleri kurulmuş. Buradaki suyun azalması sadece tarımla uğraşan insanlara zarar vermiyor, tarıma dayalı sanayinin de yok olmasına neden oluyor. Gökgöl'deki köprünün kapatılması da baraja gelen suyu çok fazla engellemektedir" dedi.
ORTAK HAREKET ETME ZAMANI GELDİ
Işıklı Barajı'nın su seviyesinin araştırılması için iktidar ve muhalefet milletvekillerinin ortak hareket etmesi gerektiğini söyleyen Adnan Keskin, "Herhangi bir siyasi çekişmeye meydan vermek istemiyorum. İktidar ve muhalefet partilerine mensup milletvekili arkadaşlarımızın buraya gelerek, yerinde incelemelerde bulunarak, bu barajın suyunu yeterli miktara gelebilmesi için yapılması gereken idari tasarruflar, toprak temizleme, Küfü Çayı'ndan gelecek suyu engelleyen göletlerin yeniden gözden geçirilmesi gibi çalışmaları göstermeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda milletvekillerimizin duyarlılık göstermeleri gerekiyor. Bugüne kadar bu çağrımız ne yazık ki bir yanıt bulmadı. Işıklı Gölü Sulama Birliği'nin başındaki insanların gayretlerine terk edilmiş bir olumsuzlukla karşı karşıya kalıyor" diye konuştu.
GÖKGÖL, KARAGÖL OLMUŞ
Çivril Işıklı Barajı'nın besleyen Menderes Nehri yatağına, Dinar’da kurulu bulunan meyve suyu fabrikası atık suyunun karıştığı yolunda iddialar olduğunu vurgulayan Keskin "İddiaya göre; meyve suyu fabrikasının atıklarının buradan 2 kilometre mesafede olan Dinar'dan çıkan suyun aktığı kanala akıtılıyor. Fabrikanın iddiası da; buradaki atıkların kanala değil, Dinar'ın kanalizasyonuna aktarıldığı yönünde. Balık çiftliği sahipleriyle, fabrika sahipleri arasında bu konuyla alakalı bir dava olmuş. Dava sanırım yargıtaydaymış. Bu alan daha çukur. Dinar'a doğru rakım yükselmektedir. Bu çukurdan Dinar'daki kanalizasyona suyun akması doğal olarak mümkün değil. Belki de pompayla gönderilebilir. Bunun derinlemesine araştırılması gerekiyor. Fabrika atıkları gerçekten Dinar'ın kanalizasyonuna mı veriliyor, yoksa balık çiftliği sahiplerinin iddia ettiği gibi Sundurlu Barajı'na giden suyun içerisine mi akıtılıyor? Karşılıklı iddialar söz konusudur. Bu araştırılması gereken bir konudur. Bu konu çözüme kavuşturulmadığı için cezayı üreticiler çekiyor. Devlet yetkililerinin gelerek burada ciddi bir çalışma yürütmesi gerekiyor" diye konuştu.
ÇİVRİL VE BAKLAN OVASI'NDA 1 MİLYON 145 BİN DEKAR ALAN SU BEKLİYOR
Işıklı Barajı'nı besleyen Küfü Deresi'nin yatağına DSİ Genel Müdürlüğü'nce 283 kilometrelik alanda Akarın, Sinan Paşa ve Kızılören Barajı yapıldı. Fakat Çivril ve Baklan Ovası'nda bulunan 1 milyon 145 bin dekar alanın sulaması Işıklı Barajı'ndan yapılıyor. Baklan ve Çivril Ovası'na ekimi yapılan ürünlerden; kavurucu yaz sıcaklarında mısır 4, ay çekirdeği 3 kez sulama yapılması gerekmekte. Baklan ve Çivril Ovası'nda yeni bir karar alındı. Yeni karara göre; Işıklı Gölü'nde 2018 yılından itibaren dönüşümlü sulama programı yapılacak. 4 ekim alanına bölünen Baklan ve Çivril Ovası, 2018 yılında sadece bir alana su verilecek. Diğer üç alana ise su istemeyen ürün ekilmesi hedefleniyor.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası