• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Mehmet Özkul “Elma’ya Uygulanan Vergi Kalksın”

                Bu yıl 9.su düzenlenen Ege Tarım ve Hayvancılık fuarında açtıkları stantta Denizli Milletvekillerine Çivril elmasının pazar sorununu ilettiklerini belirten Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul “ uygulanan yüksek vergiler nedeniyle çok rağbet görmesine rağmen Çivril Elmasını ihraç edemediğimizi ve sorunun çözülmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini vekillerimize anlattık” dedi.

                Fuarın tamamlanmasından sonra basın mensuplarıyla bir araya gelerek bir değerlendirme toplantısı yapan Çivril Ziraat Odası yaptıkları çalışmalar ve fuar hakkında bilgiler verdi.

                Her yıl Ege Tarım ve Hayvancılık Fuarına katılarak stant açan Çivril Ziraat Odasının bu yıl da fuarda yerini aldığını belirten Çivril Ziraat Odası Genel sekreteri Muhsin Uçar “ Oda olarak üyelerimizi ve çiftçilerimizi fuara götürdük misafirlerimizi ağırladık. Ama bu yıl standımızı ziyaret eden protokole Elmayı pazarlama ile ilgili yaşadığımız sıkıntıları da anlattık. Bu fuar bu anlamda çok verimli geçti” dedi.

                Çivril’den fuara 1507 kişiyi götürdüklerini belirten Uçar “ Oda olarak Çivrilli Üretici ve Çiftçilerimizi tarım sektöründeki yenilikleri yakından görüp tanımaları amacıyla fuar süresince ücretsiz fuara götürdük. Odamıza kayıtlı 1507 üyemiz bu yıl bizim olanaklarımızla fuarı ziyaret etme şansı buldu” dedi.

                Bilgilendirme toplantısında fuar hakkında bilgi veren Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul’da açtıkları stantta ağırladıkları protokol üyelerine elma ihracatı ile ilgi yaşadıkları sorunları anlattıklarını belirterek “ Standımızı ziyaret eden vekillerimize ve protokol üyelerimize ihracat ile ilgili yaşadığımız sorunları anlattık” dedi. Çivril Elmasının arap ülkelerinde özelliklede Mısırda çok sevildiğini belirten Özkul “ Mısır Çivril’de yetişen bütün Elmayı almaya hazır. Çivril Elmasının aroması ve tadı Mısırda çok seviliyor. Ancak Türkiye’den Mısıra giden tarım ürünlerine uygulanan %21’lik vergi oranı maliyeti çok yükseltiyor. Bu yüzden Mısır, tarım ürünlerini özellikle de Elma’yı, gümrük vergi oranı sıfır olan Yunanistan dan alıyor” dedi. Şu anda Çivril’deki soğuk hava depolarında 20 Bin Ton elma olduğunun altını çizen başkan Özkul “ vergi sorunu çözülse Çivril’deki elmanın hepsi Mısıra satılır. Vergi sorunun çözülmesi Isparta ve Karamandaki elma üreticisinin de elindeki elmayı eritecektir. Bu konu Tarım Bakanlığının öncelikli halletmesi gereken bir konudur” dedi.

                Denizli Ziraat odası başkanlığında oluşturulan Ziraat İl Koordinasyon kurulunda da bu konunun gündeme geldiğini ve bir rapor hazırlanarak Tarım Bakanlığına gönderildiğini belirten Özkul “17 ilçenin katılımıyla oluşturulan Ziraat İl Koordinasyon kurulunda da yük-sek gümrük vergileri ile ilgili sıkıntılarımızı gündeme getirdik. Bir çalışma raporu hazırlayarak Türkiye Ziraat Odaları Birliğine ve Tarım bakanlığına gönderdik. Eminim en kısa zamanda bu sorun çözüme kavuşacaktır” dedi. Sorunun sadece Çivril’in sorunu olmadığının altını çizen başkan Özkul “ bugün Çivril, Isparta ve Karaman’da bir çok aile geçimini elma üretiminden sağlıyor. Türkiye yurt dışından sıfır vergi ile et ve tarım ürünü alıyor ama satarken çok yüksek vergiler söz konusu oluyor. O yüzden Elmaya uygulanan yüksek vergilerin bir an önce sıfırlanması gerek. Bu konu bölgesel bir konu değil Çivril’de Isparta da yüksek vergilerden dolayı elma satamayan üretici Rize’de Giresun’da fındık satamıyor. Antalya da portakal muz satamıyor. Onun için en azından Rusya Mısır, Suriye, İran, Irak gibi komşu ülkelere meyve ihracatı yapılsa bile ülke ekonomisi için büyük bir kazanç olur” şeklinde görüşlerini bildirdi.

  
1065 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası