• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398

CHP’DEN MÜFTÜLERE NİKAH YASA TASARISINA TEPKİ

CHP’DEN MÜFTÜLERE NİKAH YASA TASARISINA TEPKİ

Cumhuriyet Halk Partisi Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısı ile müftülere nikah yetkisini verecek olan yasa tasarısını eleştirdi. Kadın kollarının gerçekleştirdiği basın toplantısına Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Ömer Köseoğlu, yönetim kurulu üyeleri, kadın kolları, gençlik kolları, belediye meclis üyeleri, parti meclisi üyesi ve öndeki dönem milletvekili Gülizar Biçer Karaca ile partililer katıldı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Değerli basın mensupları.. Bugün burada müftülere nikah yetkisini verecek yasa tasarısı ile ilgili olarak taşıdığımız endişeleri kamuoyuna bildirmek üzere toplanmış bulunmaktayız.
Bildiğiniz üzere toplumumuzda mevcut durumda birçok sorun ve bu sorunların çözümü için de kamuoyunda birçok talep var. Ancak görüyoruz ki AKP hükümeti bu taleplere kulağını tıkamış, halkın gündeminden kopmuş ve kendi ideolojik amaçlarının peşinden koşmaktadır. Çok önemli ve çözülmesi aciliyet gerektiren bir sorunmuş gibi müftülere nikah kıyma yetkisini veren yasa tasarısının meclise gelmesini hayretle karşılıyoruz. Kadına şiddet giderek yaygınlaşırken, hemen her gün yeni bir çocuk istismarı haberiyle karşılaşırken bu sorunları çözecek bir yasal düzenleme yerine müftülere nikah yetkisini konuşmayı toplumsal sorunların çözümü adına gerçekten anlamsız buluyoruz.
Söz konusu yasa tasarısını gündeme getirenlere soruyoruz: Bu tasarı yasalaşırsa hangi toplumsal sorunumuz çözüme kavuşmuş olacaktır? Tasarının gündeme gelmesi için toplumsal bir talep var mıdır, varsa bu talep kimden gelmiştir? Müftülere resmi nikah yetkisinin verilmesi hangi amaca hizmet edecektir?
Mevcut durumda denetlenmeyen bazı din görevlileri sayesinde resmi nikahı olmayan kişilerin dini nikah kıydığını ve böylece yürürlükteki hukuk kurallarına uymadığını biliyoruz. Bu durum başta çocuk yaşta evliliklerin ortaya çıkması olmak üzere kız çocuklarının eğitim hakkından yoksun kalmasına, kadınların yaşamlarına kendi istekleri doğrultusunda yön verememesine neden olmakta ve bu sonuçlar da birçok yeni olumsuz sonucu ortaya çıkarmaktadır.
Öte yandan laik devlet düzeninde bir din görevlisi olarak görev yapan müftülerin pozitif hukukun bir gereği olan resmi nikah yetkisine sahip olması laiklik ilkesinin de ihlali anlamına gelmektedir. Bu noktada olması gereken resmi nikah yetkisinin yerel yönetimlere yada mülki amirlere bağlı memurlarda olmasıdır. Mevcut durumda herkes istediği takdirde, resmi nikah kıydıktan sonra müftülere yada imamlara dini nikahını kıydırabilmekte ve bu noktada bir sorunla karşılaşmamaktadır. Hal böyleyken müftülere resmi nikah yetkisinin verilmesinin bir toplumsal ihtiyaçtan kaynaklanmadığı ortadadır.
Bizler kadınlar olarak, haberlerde, küçük yaşta evlenen kız çocuklarının başlarına gelen acı olayları değil eğitim almış kadınların topluma sunacakları katkıyı görmek istiyoruz. Bizler kadınlar olarak, 15 yaşında geleceği ve özgürlüğü elinden alınmış kız çocukları değil, toplumsal yaşamda bilgili, birikimli ve özgür kadınlar görmek istiyoruz.
İşte bu noktada bizler kadınlar olarak, kadınların ve sonuçta da tüm toplumun zarar göreceği bu yasa tasarısından vazgeçilmesini talep ediyor ve kadınlar olarak laik cumhuriyeti sonuna kadar savunacağımızı ve AKP hükümetinin ideolojik amaçları doğrultusunda yapacağı düzenlemelere karşı direnme hakkımızı kullanacağımızı şimdiden bildiriyoruz. Saygılarımızla..
Cumhuriyet Halk Partisi Çivril İlçe Kadın Kolları”


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası