• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704

Çocuklar, Hepimizin Çocukları..

Çocuklar, Hepimizin Çocukları..

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü TBMM’de torba yasa tasarısı görüşülürken 6 AKP milletvekili tarafından çocuk istismarı suçunda yeni düzenlemeler yapan sürpriz bir önerge ortaya atıldı. Konu çocuk istismarı olunca kendi kendime ‘Toplum olarak ne kadar ayrışsak da bu konuda birleşebiliriz.’ diye düşünmüştüm. Ne yazık ki böyle olmadı, önergeyi destekleyen, tecavüzcüleri aklamaya çalışanlar çıktı aramızdan. Belki ne yaptıklarının farkında değillerdi, belki de siyasi bağları gereğince hareket ettiler ama kuşkusuz vicdanları ile hareket etmediler. Neden böyle değerlendiriyorsun derseniz, açıklayayım.
Öncelikle Türkiye’nin de imzasının bulunduğu Birleşmiş Millet Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre; 18 yaşından küçük her kişi çocuk olarak tanımlanır. Dolayısıyla 18 yaşının altında bulunan kişilere yönelik cinsel istismar da çocuk istismarı kapsamında ele alınır. Dolayısıyla AKP’li vekillerin TV’lerde ‘’Bu önergenin çocuk istismarı ile ilgisi yok.’’demelerini dikkate almayın.
Türk Ceza Kanunu’nun 103. maddesi ise cinsel istismar olarak 0-15 yaş grubunu kapsıyor. 15-18 yaş grubu ise aynı kanunun 104. maddesinde ele alınıyor. Meclise getirilen önergede de ‘cinsel istismar’’ deyimi geçiyor. Önergeye tepki gösteren insanların ‘Çocuk istismarı meşrulaşıyor’ demeleri bundan.
Önergenin bir diğer skandal noktası ise cinsel istismar suçunu değerlendirirken 15 yaşından küçük bir çocuğun kendisine tecavüz edene ‘’cebir, hile, tehdit’’ olmaksızın deyiminden hareketle çocuğun ‘’rıza’’ gösterebileceğini mümkün olarak görmesidir. 15 yaşından küçük bir çocuk ve tecavüze rızasının olması !!! Bu noktada daha fazla bir şey yazmak istemiyorum, YORUM SİZİN.
Son olarak da cinsel istismar suçunu işleyen(15 yaşından küçük kişiye tecavüz eden), cebir, tehdit ve hileye başvurmamışsa(yani çocuğun rızası varsa!) ve mağdurla evlenirse işlediği cinsel istismar suçunun karşılığı olan ceza ertelenir ya da hükmün açıklanması geri bırakılır(yani ceza almaz).Önerge bu.
Önergeyi savunanlara göre bu konuda mağdurlar varmış, bunlar 4000 kişiymiş, bu mağduriyetlerin giderilmesi gerekiyormuş. Evet, mağdurlar var ama kim bu mağdurlar? Ben söyleyeyim, çocuk yaşta tecavüze uğrayan çocuk mağdurdur, eğitim hakkı elinden alınarak evlendirilen çocuk mağdurdur, oyuncak bebekle oynaması gerekirken bebek dünyaya getirip ona bakmak zorunda kalan çocuk mağdurdur, çocuk yaşta psikolojik birçok sorun yaşamaya mecbur bırakılmış çocuk mağdurdur.
Efendim, evlenip hala cezaevinde yatan ve çocuklarından ayrı kalan babalar varmış. Bu durum o erkeğin cinsel istismar suçunu işlediği gerçeğini değiştirmez, hukuku çiğneyen bedelini de ödemeli. Efendim, evlendiği kocası cezaevinde olduğu için mağdur olan kadınlar varmış. Sosyal devlet de bunun için; yani, zor durumda olan insanlara yardım elini uzatmak, onların insan onuruna yakışır şekilde yaşamlarını devam ettirebilmesi için gerekeni yapmak için sosyal devlet anayasaya yazılmış, sosyal politikalar bunun için oluşturulmuş.
Bunları göz ardı edersek ve önerge yasalaşırsa çocuk yaşta evliliklerin önü açılacak, yeni mağduriyetler yaşanacak ve istemediğimiz birçok durumla ve haberle karşılaşacağız kuşkusuz.
Son olarak AKP, önerge karşısında gelişen toplumsal muhalefet nedeniyle teklifi komisyonda görüşülmesi için geri çekti. Toplumsal muhalefete katkı koyup itiraz eden, vicdanının sesini dinleyen ve korkmayan herkesi tebrik etmek gerek. Siz çok yaşayın..
AYDIN SAMANCI


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası