• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339

Beycesultan kazıları başladı

Anadolu'nun tarih öncesi dönemlerine ışık tutan Beycesultan Höyüğü çalışmalarında, 2013 dönemi yeni kazı çalışmaları başladı.
İlk yerleşmenin MÖ 7 bin yıllarına dayandığı Denizli’nin en eski yerleşimi kabul edilen Beycesultan, adım adım gün yüzüne çıkarılıyor.
Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Beycesultan Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Eşref Abay, tarafından yapılan açıklamada, Yukarı Menderes Havzası'ndaki Beycesultan Höyüğü kazı çalışmalarına 2013 yaz dönemin de 60 kişiyle başladıklarını ve bu yılki çalışmaların bir ay kazı çalışması bir ayda kazılan yerlerin restorasyonu ve çatı çalışmaları tamamlanacağını belirtti.
Abay, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan büyük destek aldıklarını, Denizli Valiliği ve Çivril Belediyesi'nin de kazıları desteklediğini ifade etti.
Beycesultan'ın önemli bir yerleşim yeri olduğunu, kazı çalışmalarında Geç Tunç Çağı dönemlerinden biraz daha eskiye gittiklerini vurgulayan Abay, şöyle konuştu: “Bir çok tarihi veriye ulaştık. Kazı çalışmalarında 40 kültür tabakasının yaşadığı bir yerleşim yeri tespit ettik. Büyük Menderes Irmağı ve onun kollarını oluşturan çayların suladığı verimli Çivril Ovası'nda kurulmuş olan bu yerleşim, Anadolu'nun tarih öncesi dönemlerine ışık tutan önemli höyüklerden biridir. Beycesultan yerleşiminde, özellikle Genç Tunç Çağ döneminde çok büyük bir şehir olduğunu, doğu batı yönünde uzanan 3 metre genişliğinde caddelerle bölündüğünü ve bu caddelerin arasında çok iyi parsellenmiş 2 katlı villaların olduğunu ortaya çıkardık. Bunlar kısa sürede elde etmiş olduğumuz verilerdir. Gelecek yıllarda bu dönemle ilgili araştırmalarımızı derinleştireceğiz” dedi.
Kazı ekibi başkanı Abay, höyüğün bölge tarihine ışık tutabilecek bulgulara sahip olduğunu, yıllar sürecek kazı süreci içinde bu bulguları gün yüzüne çıkarmayı amaçladıklarını belirtti. İleride Açıkhava müzesi şeklinde halkın ziyaretine sunulacak olan bölgeye Çivrillilerin de sahip çıkması gerektiğini belirten Abay, bu sezon çalışmaların iki ay süreceğini söyledi.



1124 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası