• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398

ÇİVRİL’DE İLK DEFA DRONE İLE İLAÇLAMA DÖNEMİ BAŞLADI

15/12/2022

ÇİVRİL’DE İLK DEFA DRONE İLE İLAÇLAMA DÖNEMİ BAŞLADI

    Çivril’de drone ile ilaçlama yapmaya başlayan Kara Tarım yetkilisi Gökhan Özkaya drone ile ilaçlamanın faydalarını şu şekilde sıraladı;

    “Dron ile İlaçlamanın Faydaları Nelerdir?

    Gün geçtikçe yaygınlaşan ilaçlama dronu kullanımı, ekonomik ve ekolojik anlamda pek çok farklı avantajı beraberinde getirir. Ziraat mühendisleri, teknik elemanlar, çiftçiler, yerel otoriteler ve tarımsal girdi üreticileri tarafından yapılan dron ile ilaçlama uygulamalarında alınan etkili sonuçlar, yeni kullanıcıların bu teknolojiye geçişini hızlandırır. Farklı hedef ve amaçlar için farklı teknik özelliklere sahip olarak üretilen dron çeşitleri, ülkemizin her bölgesinde ve her mahsül tipinde görevlerini başarı ile yerine getirir. Dron ile ilaçlamanın başlıca faydaları şu şekilde sıralanabilir:

    • Verim artışı sağlar: Zirai ilaçlama dronu kullanımı sayesinde eşit ve dengeli biçimde uygulanan tarımsal ilaçlama ürünleri, hedef hastalık veya zararlı mücadelede maksimum etkiyi gösterir. Tarla veya bahçenin tamamına, mahsülün üzerine, dal, yaprak, gövde, tomurcuk gibi vejetatif organların tamamına eşit ve dengeli miktarda ulaşan ürün, zirai mücadelede daha etkin başarı göstererek verim kayıplarını minimize etmeye yardımcı olur.

    • Çevre kirliliğini azaltır: Özellikle pesitisit ve herbisitlerin manuel uygulamalarında sıklıkla karşılaşan hatalı dozaj ve tarla bazında eşit dağılım sağlayamama sorunları, çevre ve insan sağlığı açısından büyük risk teşkil eder. Buna karşın profesyonel dron ile yapılan ilaçlama uygulamaları, çok daha az ilacın çok daha geniş bir alana sürekli ve eşit miktarda spreylenerek uygulanmasına imkan tanır. Kullanılan zirai kimyasalların azalmasına, uygulayıcıların sürekli olarak tarım ilacı temasına maruz kalmamasına ve çiftçilerin ekonomik kayıplar yaşamamasına yardımcı olan insansız hava aracı teknolojisi, çiftçiler için benzersiz bir yardımcıdır.

    • Tarımsal girdi maliyetlerini düşürür: Her bir çiftçinin tek tek sahip olması gereken tarımsal makina ekipman parkı oldukça yüksek maliyetlere sebep olabilir. Yetiştirilen mahsüle ve işlenen tarımsal arazinin coğrafi şartlarına göre sahip olunması gereken pulverizasyon ekipmanları, yüksek basınçlı pompalar, sıvı karışım tankları, hortumlar, makaralar gibi pek çok ekipman ilk yatırım ve sonrasında bakım/onarım maliyetleri doğurur. Oysa zirai dron teknolojileri sayesinde tarımsal arazi büyüklüğüne göre uygulama bazlı hizmet alımı sistemi kullanılarak çok daha uygun maliyetler ile daha etkin ilaçlama uygulamaları yapılır. İşçilik, demirbaş amaortismanı, işletme masrafları gibi pek çok girdi kaleminde düşüş sağlanırken; bakım onarım, yedek parça bulundurma gibi zorunluluklar da ortadan kalkar.

    Kara Tarım olarak Drone ile ilaçlama yaptırmak isteyen üreticilerimize uzman ekiplerimizle hizmet vermekteyiz” ifadelerini kullandı.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası