• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382

“ÜRETİCİNİN HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

18/02/2021

“ÜRETİCİNİN HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Çivril Baklan ve Çal çiftçilerinden 2020 yılı sulama sezonunda peşin alınan arazi sulama paraları ile ilgili çalışma başlatıldı.
Çiftçilerin büyük mağduriyet yaşadığı sorun ile ilgili olarak DSİ ile başlatılan görüşmelerde peşin alınan ücretlerle ilgili olarak mahsup işlemlerinin başlatıldığı belirtildi.
Ak Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin çiftçilerin ve üreticilerin mağduriyet yaşadığı konuyla yakından ilgilendiklerini ve çalışmaların devam ettiğini belirterek “Baklan Havzasında 2020 yılında yürütülen sulama faaliyetleri ile ilgili sulama ücretlerinin peşin alınmasına rağmen, son sulama suyunun özellikle ana kanal sonlarına ulaştırılamaması nedeniyle oluşan mağduriyetin süratle giderilmesi yönünde DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız’a üreticilerimizin talebini ilettik. Sayın Genel Müdürümüz de konuyla yakından ilgilenerek, su verilemeyen çiftçilere yönelik mahsuplaşma çalışması yapıldığını ve konunun yakından takip edildiğini belirten detaylı çalışma notunu tarafımıza ulaştırdı. DSİ Bölge Müdürlüğüne bağlı Işıklı Gölünden sulama yapan Çivril Sulama Birliği ile Toprak Sulama Birliği sulamalarının her ikisi de pompaj sulamalarıdır. Sulama birliklerinin yıllık tükettiği elektrik bedeli yaklaşık 15 milyon TL tutarındadır. Enerji dağıtım (AYDEM A.Ş) firması özel bir firma olup enerji satış şartları peşin ödeme üzerine gerçekleşmektedir. Bu durum karşısında ödemelerin zamanında yapılabilmesi için sulama ücretinin 50’sinin peşin alınması yoluna gidildiği vurgulanmıştır. Çivril’de kuraklıkla ilgili yapılan toplantıda konuyla ilgili olarak çiftçilerimize ve yörenin yöneticilerine bilgi verildiği de tarafımıza iletilmiştir. Elektrik dağıtım şirketine protokol kapsamında ödenmesi gereken tüm taksitlerin düzenli olarak ödendiği ve yıl içerisinde tüketilen enerji bedellerinin de tahsil edildiği, bu yıl itibariyle de geçmiş dönemlerden kalan enerji borçlarının tamamen kapatılmış olacağı ifade edilmiştir. 2020 yılında Işıklı Gölüne gelen su akım değerlerinin düşük olması nedeniyle Baklan Havzasın da 30 oranında kısıtlı sulama yapılmıştır. Yaşanan ağır kuraklık nedeniyle kısıtlı sulama programı kapsamında Baklan Sağ Sahil Sulamasında alanın tamamında su ihtiyacı karşılanmıştır. Baklan Sol Sahil Sulamasında ise BL-1 ve BL-2 ana kanal sonlarına su ulaştırmada sıkıntılar yaşanmış ve toplam alanın yaklaşık 2’lik bölümünü oluşturan bu bölgelerde son suyunu alamayan az miktarda arazi kaldığı belirtilmiştir. Bu arazilerde Sulama Birliği ve DSİ görevlileri tarafından yapılan incelemede yansıtıldığı gibi ürün verimi olarak önemli bir kayıp olmadığının tespit edildiği ve bu durumun arazide fotoğraf ve drone çekimleri ile belgelendiği ifade edilmiştir.
Çiftçilerimizden 50’si peşin alınan veya sulama ücreti tahakkuk edenlerle mahsuplaşmaya gidilerek verdikleri ücretlerin iade işlemlerinin sürdürüldüğü belirtilmiştir. Mahsuplaşma işlemlerinin, önceki yıllardan borcu olan mükelleflerin borçlarının silinmesi, borcu olmayan mükelleflerin de önümüzdeki sulama sezonunda ödemesi gereken ücretlerden düşülmesi yoluyla yapılacağı belirtilmiştir. Bu kapsamda mahsuplaşma işlemi 2.671 kişiye ve 7.228 parsele uygulanmaktadır. Toplam 76.285 da araziye yaklaşık 4 milyon TL geri ödeme için mahsuplaşma işleminin sürdüğü ifade edilmiştir. Ayrıca Baklan Havzasında yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçilerimizden gelen talepler de dikkate alınarak 2021 yılı sulama sezonundan başlamak üzere münavebe yapılması konusunda DSİ Bölge Müdürlüğünce Temmuz ayında bir çalışma başlatıldığı ve 2021 yılından itibaren her yıl bu alanın 25’lik bölümünde kuru tarım yapılmasının planlandığı belirtilmiştir. Bölgede sulama kaynaklı yaşanan sıkıntıların önüne geçmek için DSİ’nin ilgili birimleri tarafından tüm tedbirlerin alınması sağlanmıştır. Bizler çiftçimizi, üreticimizi korumaya, desteklemeye ve her platformda haklarını savunmaya devam edeceğiz. Üreticimizi asla yalnız bırakmayacağız” dedi. Haber: Oral SARI


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası