• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704

PEKMEZLER KAYNAMAYA BAŞLADI

04/11/2020

PEKMEZLER KAYNAMAYA BAŞLADI

Çivril’in İmrallı mahallesinde üzüm hasadının bitmesinin ardından pekmez yapılmaya başlandı. Çal Garası cinsi üzümlerden yapılan pekmezler şifa deposu olarak nitelendiriliyor.
Çivril’de üzüm hasadının bitmesi ile pekmez yapımı başladı. Kazanlarda 10 saat kaynayan üzüm suyu zorlu süreçten sonra enerji ve şifa deposu ‘İmrallı Pekmezi’ haline geliyor.
Evinin önünde eşi ve çocukları ile pekmez kaynatan İmrallı Muhtarı Rıfat Cura İmrallı Pekmezinin bölgede daha farklı ve lezzetli olduğunu belirterek “İmrallı üzümü aroması ve tadı ile bölgenin en kaliteli üzümüdür. Pekmezi de çok güzel olur. Boğazı yakmaz çok enerji verir” dedi.
Muhtar Rıfat Cura dedeleri ve babalarından öğrendikleri pekmez yapım işini yıllardır sürdürdüklerini ifade ederek, şöyle dedi: “Bağlarımızda yetişen üzümlerimizi özellikle Ekim ayı sonlarına doğru bağlardan toplayıp getiriyoruz. Daha sonra da çizmelerle suyunu çıkarıyoruz. Pekmez için maya dediğimiz özel bir toprakla karıştırıyoruz. Bunu daha sonra kazanlara koyarak biraz dinlendiriyoruz. Daha önceden odunlarla altını yaktığımız kazanlarda 200-250 derece ateşte 10 saate yakın kaynatıyoruz. Olan rengini alan pekmezi kazandan indirip dinlendirip şişeliyoruz. İmrallı Pekmezi Çal Garası cinsi üzümden yapılır. Yapımı çok zahmetlidir. Üzümü toplaması, sıkması, toprağının kazılması, mayalanması, kaynatması hepsi ayrı bir ustalık ister. Eşimle birlikte bunları hep birlikte yapar pekmez kaynatacağımız günde gece 03.00’te kalkar kaynatmaya başlarız. Babalarımızdan öğrendiğimiz bu yöntemle yıllardır bu şekilde pekmez yapıyoruz” dedi.
400 kilo üzümden yaklaşık 60 kilo pekmez elde ediliyor.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası