• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231

“SERTİFİKALI ÇOBANA 5 BİN LİRA DESTEK”

07/02/2020

“SERTİFİKALI ÇOBANA 5 BİN LİRA DESTEK”

Sürü yönetimi eğitimleri Çivril’de devam ediyor.
Çivril Halk Eğitim Merkezi aracılığı ile Çivril İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen sürü yönetimi kurslarına 517 çoban katıldı.
Sertifikasını alan 10 koyun sahibi çoban eğer bağ-kurunu yatırırsa 5 bin lira destek alabilecek.
Çivril’de biz senelerdir çobanlık yapıyoruz bizim öğrenecek bir şeyimiz yok dese de çobanlar girdikleri eğitimlerin sonunda; “Biz hiç bir şey bilmiyormuşuz. Şimdi aldığım eğitimden sonra düşünüyorum da ölen iki ineğim de benim bilgisizliğim yüzünden ölmüş. Keşke bu eğitimi daha önceden almış olsaydık.” diye biliyorlar.
“VATANDAŞ HAYVAN ALMAYI BANKA GİBİ GÖRÜYOR”
Çivril’de büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretimi her geçen gün artıyor.
Özellikle büyükbaş hayvanları yatırım aracı olarak gören vatandaşlar paralarını bankaya değil hayvanlara yatırıyor. Özellikle yurt dışında çalışanların büyükbaş hayvan almayı tercih ettiğini belirten vatandaşlar; “Yurt dışında çalışıyor geliyor 5-6 tane inek alıyor. Bir sonraki yıl yine yatırımını inek alarak yapıyor. Bu hayvanlar yavrulamaya başlayınca sayısı da her geçen yıl artarak çoğalıyor. Hayvancılığın %80-90 geliri var. Bakımı kolay. Satmak istediğinde bir kaç saat içinde satabilirsin. Öyle çekirdek ekip biçip hasat edip alıcı gelse de dolandırılmadan satsak gibi bir derdi yok. O yüzden dışarıda çalışanlar hayvan alımını banka gibi görüyor.” Diyorlar.
İstatistik verilere göre Çivril’de bir kaç sene öncesine kadar 13 bin olan büyükbaş hayvan sayısı bu yıl 50 binlere kadar yükselme gösterirken yine yükselme gösteren küçükbaş hayvan sayısı da 150 binleri bulmuş durumda. Çivril’de yıllık tavuk kapasitesi ise 12 milyon.
Tarım bölgesi olan Çivril’de arazi sayısını artırmak mümkün olmasa da hayvan sayısı her geçen gün artıyor. H:ALİ ŞAHAN


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası