• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339

KOYUNLAR KÜFİ’DEN Mİ ZEHİRLENDİ?

09/01/2020

KOYUNLAR KÜFİ’DEN Mİ ZEHİRLENDİ?

Çivril Osmanköy’de bilenemeyen bir nedenden dolayı yüzün üzerinde koyunun öldüğü ve ölmeye de devam ettiği iddia edildi.
İYİ Parti Denizli Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Osmanköy’de vatandaşlarla görüştü.
Mahalle sakinlerinin iddialarına göre Afyon Sandıklı’da bulunan cips fabrikasının atıkları ve yine o bölgenin kanalizasyon atıklarının küfi çayına akıyor ve bunu içen koyunlar fenalaşarak ölüyor.
Osmanköy Mahalle sakinlerinden Mevlüt Altundağ; “Bu küfiden akan su Afyon Sandıklı’dan geliyor. Orada patates cips fabrikası var. Yaklaşık bir buçuk ay önce çaya otlatmaya, su içirmeye indirdim. O zaman hava güzeldi, yağmur falan yağmıyordu. Belim kalınlığında su akıyordu ama suyun rengi simsiyahtı, baca kurumu gibi. İllaki bu sudan hayvanlar içti. Ertesi gün hayvanların gözleri kör oldu. Sonra ağızları yüzleri şişti. Vücutlarından yara çıkmaya başladı. Ağızları yara olduğu için yemeden içmeden kesiliyor, halsiz düşüyorlar. Sonra da ölüyorlar. Kuzuları da illa ki annelerini emmek istiyor. Annesini emen kuzularda ölüyor. Veteriner geldi mikrop kapmış dedi. İlaçlarla sürekli tedavi uyguladık, antibiyotik verdik. Daha öncesinde de bütün ilaçları iğneleri yapıldı bu hayvanların. Ancak ölen hayvan sayısı kuzu koyun 50’yi geçti. Ahırın biri boşaldı. İlçe tarımdan geldiler yaklaşık iki hafta önce hayvandan numune aldılar. Ama bir ses çıkmadı. Sadece benim değil üç köylünün de koyunları öldü. Bizim bu hayvanlardan başka bir gelirimiz yok.” Dedi.
Fikret Akbaş; “Havada yağmurun olmadığı bir gündü. Çaydan da su çok akmıyordu havalar güzeldi. Oradan akan su simsiyahtı. Ben 63 yaşındayım böyle bir su görmedim. Su Sandıklı’dan geliyor. Koyun su içtikten iki gün sonra eli yüzü şişmeye başladı. Her aşılarını sekiz karmasını yaptırdım. Sonra kızamık çıkaran çocuklar gibi oldu. Veteriner geldi. Antibiyotik verdi, iğne vurdu. Dışkıları simsiyahtı. Numune aldılar ama bir şey demediler. Yirmi beşe yakın koyun kuzu öldü. Çok zararım oldu” Dedi.
Bir başka mahalle sakini ise; “Ağızları yara oluyor. Bir şey yemiyorlar. Vücudunda yaralar çıkıyor. Dokunamıyoruz bile canı yanıyor. Antibiyotik verdik. Ama fayda olmadı ölüyorlar.
VATANDAŞIN SESİNE
KULAK VERDİ
Vatandaşların koyun ölümleri yönündeki ihbarı öğrenen İYİ Parti Denizli Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Koray Eren araştırma yapmak için bölgeye gitti.
Geçtiğimiz ay yine aynı bölgeden gelen ihbar üzerine harekete geçen Eren Küfi Çayındaki kirliliğe dikkat çekmiş ve insan ve hayvan sağlığının tehlikede olduğunu söyleyerek yetkilileri göreve çağırmıştı.
Osmanköy’de mağdur vatandaşlarla görüştükten sonra Küfi Çayında incelemeler yapan İyi Parti Denizli Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Koray Eren; “Çivril Osmanköy küfi çayının yanındayız. Yaklaşık bir ay önce yine buradan yetkililere seslenmiştik. Afyon bölgesinden gelen atıklarla çayımızın kirlenmiş vaziyette olduğunu, Osmanköy ve çevresindeki mahallelerin hayvancılıkla uğraştığını, hayvanlarını otlatırken su ihtiyacını Küfi çayından karşıladığını, bu hayvanların sütünü, peyniri, etini tükettiğimizi, insanların sağlığını tehlike altına olduğunu söylemiştik. Takdiri halkımıza vererek, gerekenlerin yapılması için yetkilileri göreve davet etmiştik. Şu an geldiğimiz noktayı görüyorsunuz. çaydan akan suların tehlike saçtığını söylemiştik. Burada akan sularla köylüler sulama yapıyor, hayvanlar su içiyor. Afyondan gelen suyun şu rengine pisliğine bakın. Vatandaşlar yüze yakın hayvanının öldüğünü söylüyor. Yetkililer harekete geçmek ve bir an önce bu kirliliğe bir son vermek için daha neyi bekliyor.” Dedi.
Vatandaşların hayvanlarına bakmak için çağırdığı veterinerlerin bazısı Küfi Çayındaki kirlilikten hayvanların hastalanabileceğini söylerken bazıları ise salgın çiçek hastalığı olabileceğinden şüphelendiğini söylüyor. Çivril İlçe Tarım yetilileri ise bölgede herhangi bir hastalığa rastlanmadığını kaydetti.
Haber: Ali ŞAHAN


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Site Haritası